Sežana: Odgovori županskega kandidata

V nedeljo, 18. novembra, bodo potekale redne volitve v občinske svete in redne volitve županov. Volilna kampanja je v polnem teku, na portalu Pes moj prijatelj pa smo se odločili, da bomo kandidatom za župane po posameznih občinah zastavili nekaj vprašanj s področja zaščite živali. Osredotočili smo se na konkretne problematike s področja živalovarstva v posameznih občinah, pri sestavi vprašanj pa so nam pomagali tudi strokovnjaki, predstavniki lokalnih društev za zaščito živali in bralci spletnega portala. V Sežani se je na naše sporočilo odzval en kandidat, in sicer Andrej Sila. Odgovori niso lektorirani.

 

SEZNAM OSTALIH OBČIN NAJDETE S KLIKOM NA TO POVEZAVO!

 
Kaj menite o možnosti / nujnosti vzpostavitve enotnih cen storitev na ravni države, s katero bi regulirali cene storitev za oskrbo zapuščenih živali, ki jih zavetišča zaračunavajo pogodbenim občinam? Cene storitev se med zavetišči namreč zelo razlikujejo. Občina Sežana ima sklenjeno pogodbo z zavetiščem Horjul, ki občini obračunava tudi do enkrat višjo ceno storitev v primerjavi z nekaterimi drugimi zavetišči.

 

Andrej Sila: Z mojega vidika je enotna cena storitev oskrbe živali na državni ravni nuja.

 

Ste pripravljeni kot župan poiskati cenejše alternative pri oskrbi brezdomnih psov in muc oz. z zavetiščem "izpogajati" nižjo ceno oskrbe, ki bo primerljiva z drugimi slovenskimi zavetišči, prihranek pa recimo nameniti drugim aktivnostim za reševanje problematike brezdomnih živali?

 

Andrej Sila:  Da.

 

Ali in kdaj ter kje predvidevate ureditev varno ograjenega pasjega igrišča oz. pasjega parka v Sežani?

 

Andrej Sila: Podpiram predlog in ga nadgrajujem z mojo obljubo, ki sem jo dal nekaterim vodnikom psov, da se v Sežani uredi sprehajalno poti, kjer bi lahko imeli pse brez povodca. Lokacija ograjenega pasjega igrišča na občinski parceli ob pasjem poligonu, od tu bi uredili ter speljali sprehajalno pot prosto spuščenih psov v začetni del Živega muzeja Krasa.

 

Ali bi kot župan premislili o pomoči socialno ogroženim lastnikom živali pri kritju stroškov sterilizacij in kastracij mačk in nujnih zdravljenj psov in mačk?

 

Andrej Sila: Sežanska občina to že izvaja v obliki subvencioniranja kastracije in sterilizacije mačk vseh lastnikov, ki pošljejo vlogo. Vsekakor pa je treba misliti na pomoč socialno ogroženim lastnikom (mogoče tudi kot financiranje ukrepa). Prav je, da se omogoči subvencioniranje tudi nujnih zdravljenj psov in mačk. Stojim za in podpiram pa dosedanjo usmeritev, da se to omogoča za eno žival. Več živali v lastništvu socialno ogroženih ljudi namreč jaz smatram za neodgovornost do živali.

 

Velik problem predstavlja vse večja mačja populacija, ki ostane brez doma. Občina je v preteklosti izvedla nekaj akcij subvencioniranja posega sterilizacij in kastracij lastniških živali. Bi projekt ohranili tudi v prihodnje?

 

Andrej Sila: Zavzemal se bom, da ta ukrep ostane.

 

Kaj menite o možnosti vzpostavitve občinskega nadzora nad čipiranjem psov predvsem na podeželskih območjih občin? Zakonodaja predvideva tak nadzor preko občinskih redarskih služb in se, kot vemo, ne izvaja. S povečanim nadzorom bi se namreč zmanjšalo število nečipiranih psov, s tem pa tudi stroški občin.

 

Andrej Sila: Za občino Sežana je ta nadzor nepotreben, potepuških oz. klateških psov v občini skoraj ni. Osebno menim, da so lastniki psov v občini zelo vestni. Povsem drugače je to pri mačkah.

 

Ali podpirate obvezno čipiranje mačk in uvedbo centralnega registra mačk po vzoru centralnega registra psov kot ukrep za nadzor nad ravnanjem z mačkami in nadzor nad mačjo populacijo in zakaj da oz. zakaj ne?

 

Andrej Sila: Podpiram obvezno čipiranje mačk, saj se s tem pridobi odgovornost lastnika do živali. Zapuščene, potepuške, nečepirane mačke je treba ustrezno odstraniti iz občine (zavetišča, iskanje novega lastnika …). Iskanje rešitve v pomoči nelastniških mačk v obliki hranjenje mačk ob domovih za ostarele, bolnicah ali ostalih priložnostnih mestih hranjenja koncentrirajo nelastniško mačjo populacijo in vodijo v še večji nekontrolirani prirastek.

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.