0
0,00 €

Objavljen uradni protokol, kaj storiti v primeru psa v pregretem avtomobilu

Objavljeno: 31.07.2017

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je objavila napotke, kako ravnati v primeru, da človek opazi žival, zaprto v pregretem avtomobilu. Z navodili so seznanjeni vsi območni uradi UVHVVR-ja. Kot sporočajo iz Uprave, posameznik, ki opazi zaprto žival v zaklenjenem in zaradi visokih temperatur pregretem vozilu, pravilno ravna, če o tem takoj obvesti Policijo (113), lahko tudi Center za obveščanje (112), ki bo informacijo ustrezno posredoval dalje ali Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Zelo pomembno je, da prijavitelj policiji sporoči registrsko številko vozila, v katerem je zaprta žival.

 

 

V primeru, če je prvi obveščen uradni veterinar, ob prijavi vedno takoj vzpostavi kontakt s policijo zaradi pridobitve informacij o lastniku vozila. Policija najprej poskuša vzpostaviti kontakt z lastnikom vozila, oziroma s povezanimi osebami. V kolikor to ni mogoče, je policija tista, ki lahko v vozilo vstopi tudi z uporabo sile. Uradni veterinar pa presodi ali je potrebna veterinarska oskrba živali oziroma začasna namestitev živali v zavetišče.

 

Obveščanje zavetišč za zapuščene živali ali društev za zaščito živali podaljša reakcijski čas, zato v upravi poudarjajo, da je zaradi hitrega ukrepanja in razjasnitve, kdo je lastnik vozila, potrebno dogodek prijaviti policiji.

 

Možnost, da bi zakonito oseba sama nasilno odprla vozilo, obstaja zgolj in izključno v primeru podane skrajne sile (32. člen KZ-1), ki pa jo je v vsakem konkretnem primeru potrebno razlagati širše. V kolikor skrajna sila ni podana (ali ugotovljena), je posameznik lahko odgovoren za storitev kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari po 220. členu KZ-1, dodajajo v UVHVVR.

 

Več o institutu skrajne sile ...

Pojasnila Ministrstva za notranje zadeve ...

 

Zakonodaja s področja zaščite živali določa:

 

Izpostavljanje živali ognju, vročim, jedkim ali strupenim sredstvom ter drugim fizikalnim ali kemičnim učinkom v nasprotju z določbami tega zakona je prepovedano ravnanje (Zakon o zaščiti živali; Ur.l.RS, št. 38/13, UPB-3), če žival zaradi tega pogine ali utrpi trajne zdravstvene posledice, se šteje da gre za mučenje živali, kar je kaznivo dejanje po 341. členu Kazenskega zakonika (Ur.l. RS, št. 50/12 UPB, 6/16 – popr., 54/15 in 38/16).

 

Hišnih živali ni dovoljeno puščati samih v oziroma na vozilih, razen če se zagotovi letnemu času primerno zračenje. Če zunanja temperatura v sončnem vremenu presega 20 °C, je potrebno poiskati za parkirano vozilo primerno senco, da temperatura v vozilu ne povzroči vročinskega udara pri živali v vozilu (Pravilnik o zaščiti hišnih živali; Ur.l.RS, št. 50/09, 89/14).

CEPLJENJE IN ČIPIRANJE?

  • Cepljenje proti steklini je obvezno za vse pse. Cepljenje je obvezno prva tri leta vsako leto, potem pa po navodilih proizvajalca cepiva. Pes mora biti označen z mikročipom in prvič cepljen proti steklini najkasneje do dopolnjenega tretjega meseca starosti.

Zadnji oglasi

Oddajo se: Dva bratca iščeta ljubeč in odgovoren dom
Dva bratca, stara dobre tri mesece, manjše rasti iščeta ljubeč, odgovoren dom. Kontakt je Obalno društvo proti mučenju...
Oddajo se: Manolo nujno išče svoj pravi dom!
Manolo se vedno išče dom. Star je dobrih 5 mesecev, srednje rasti. Predolgo je že začasnik, nujno mora v svoj pravi dom. Vljudno vabljeni...
Oddajo se: Kdo bo Bosu omogočil varno in udobno starost?
Bos ima 10 let. Zelo malo lepega je doživel v svojem življenju. Radi bi mu omogočili varno in udobno starost. Čeprav je črn, čeprav je velik...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno