0
0,00 €

Objavljen uradni protokol, kaj storiti v primeru psa v pregretem avtomobilu

Objavljeno: 31.07.2017

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je objavila napotke, kako ravnati v primeru, da človek opazi žival, zaprto v pregretem avtomobilu. Z navodili so seznanjeni vsi območni uradi UVHVVR-ja. Kot sporočajo iz Uprave, posameznik, ki opazi zaprto žival v zaklenjenem in zaradi visokih temperatur pregretem vozilu, pravilno ravna, če o tem takoj obvesti Policijo (113), lahko tudi Center za obveščanje (112), ki bo informacijo ustrezno posredoval dalje ali Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Zelo pomembno je, da prijavitelj policiji sporoči registrsko številko vozila, v katerem je zaprta žival.

 

 

V primeru, če je prvi obveščen uradni veterinar, ob prijavi vedno takoj vzpostavi kontakt s policijo zaradi pridobitve informacij o lastniku vozila. Policija najprej poskuša vzpostaviti kontakt z lastnikom vozila, oziroma s povezanimi osebami. V kolikor to ni mogoče, je policija tista, ki lahko v vozilo vstopi tudi z uporabo sile. Uradni veterinar pa presodi ali je potrebna veterinarska oskrba živali oziroma začasna namestitev živali v zavetišče.

 

Obveščanje zavetišč za zapuščene živali ali društev za zaščito živali podaljša reakcijski čas, zato v upravi poudarjajo, da je zaradi hitrega ukrepanja in razjasnitve, kdo je lastnik vozila, potrebno dogodek prijaviti policiji.

 

Možnost, da bi zakonito oseba sama nasilno odprla vozilo, obstaja zgolj in izključno v primeru podane skrajne sile (32. člen KZ-1), ki pa jo je v vsakem konkretnem primeru potrebno razlagati širše. V kolikor skrajna sila ni podana (ali ugotovljena), je posameznik lahko odgovoren za storitev kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari po 220. členu KZ-1, dodajajo v UVHVVR.

 

Več o institutu skrajne sile ...

Pojasnila Ministrstva za notranje zadeve ...

 

Zakonodaja s področja zaščite živali določa:

 

Izpostavljanje živali ognju, vročim, jedkim ali strupenim sredstvom ter drugim fizikalnim ali kemičnim učinkom v nasprotju z določbami tega zakona je prepovedano ravnanje (Zakon o zaščiti živali; Ur.l.RS, št. 38/13, UPB-3), če žival zaradi tega pogine ali utrpi trajne zdravstvene posledice, se šteje da gre za mučenje živali, kar je kaznivo dejanje po 341. členu Kazenskega zakonika (Ur.l. RS, št. 50/12 UPB, 6/16 – popr., 54/15 in 38/16).

 

Hišnih živali ni dovoljeno puščati samih v oziroma na vozilih, razen če se zagotovi letnemu času primerno zračenje. Če zunanja temperatura v sončnem vremenu presega 20 °C, je potrebno poiskati za parkirano vozilo primerno senco, da temperatura v vozilu ne povzroči vročinskega udara pri živali v vozilu (Pravilnik o zaščiti hišnih živali; Ur.l.RS, št. 50/09, 89/14).

LETNO PRI NAS ZAPUŠČENIH 8.000 ŽIVALI!

  • Letno bi naj Slovenci zapustili, izgubili in zavrgli okoli 8.000 živali. Najpogosteje se ljudje živali naveličajo in jih preprosto odvržejo, nekateri zanje zaradi finančnih obveznosti ne morejo več skrbeti. Take živali pristanejo v zavetiščih.

Zadnji oglasi

Oddajo se: Simpatičen in živahen Arči potrebuje dom
Simpatičen in živahen kuža je imel lepo življenje, ampak žal je bolezen prekrižala skrbnikovo pot. Odločili smo se, da bomo za Arčija...
Najdeni: Našli so psa, zdaj čaka na toplem in varnem
Včeraj so na Cesti II. grupe odredov našli kužka na sliki, črnega z belimi nogavičkami. Ker je izgubil lastnike, vse lepo prosi, če mu...
Izgubljeni: Izgubila se je pritlikava resasta jazbečarka
Izgubila se je pritlikava resasta jazbečarka. Stara je 5 mesecev, ima roza ovratnico in je prestrašena. Tehta 3 kg. Ime ji je Mini, Twety....
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno