21.07.2020

Obvezen tečaj pred posvojitvijo živali opravilo že na tisoče meščanov!Vsak bodoči lastnik psa na Dunaju mora pred nakupom ali posvojitvijo opraviti vsaj štiriurni tečaj, ki zajema osnove o posvojitvi štirinožca, njegovi vzgoji, negi, pasteh pri nakupu in o zakonodaji. Že eno leto je ta zakon v veljavi, do zdaj pa je izpit opravilo že nekaj tisoč Dunajčank in Dunajčanov.

 

Novi dunajski zakon določa, da morajo vsi bodoči lastniki psov – ne glede na pasmo in še preden se odločijo za nakup – opraviti vsaj štiriurni osnovni tečaj, potrdilo pa predložiti ob registraciji psa. Izjema so le tisti, ki so v preteklih dveh letih že imeli psa. Gre za to, da vsak novopečeni lastnik štirinožca še pred nakupom pridobi osnovna znanja o psih in da je pripravljen na odgovornost, ki ga čaka. Tečaje vodijo priznani kinologi, pristojbina v višini 40 evrov pa je v celoti namenjena predavateljem.

"Žal se mnogo ljudi, ki si želijo psa, ne zaveda, koliko časa, denarja, znanja in tudi obveznosti prinaša ustrezna vzgoja. Obvezen tečaj za bodoče lastnike psov je z vidika zaščite živali pomemben korak, ki ljudi še pred nakupom štirinožca postavi pred vprašanje, ali so sposobni prevzeti to vlogo, in če so, kateri pes bi bil zanje primeren," je povedala dunajska varuhinja pravic živali Eva Persy. V tem ukrepu vidi dober način za zmanjšanje trpljenja živali in števila zapuščenih psov v zavetiščih, saj si nekateri po tem tečaju glede nakupa psa tudi premislijo.

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.