21.07.2020

Opažamo, da se pogosto ljudje ne zavedajo svoje odgovornosti do živali!Naš sprehod po Sloveniji nadaljujemo v Novem mestu. Sedmo največje slovensko mesto je psom prijazna občina: "Ob reki Krki na Župančičevem sprehajališču imamo pasji park, smo ena redkih občin, ki ima pravno formalno z aktom občinskega sveta sklenjeno koncesijsko pogodbo z Zavetiščem za živali Turk. Med drugim so na sprehajališčih v Mestni občini ob poteh nameščeni koši za pasje iztrebke," pravijo na občini.

"Videti je, da so občani štirinožnim ljubljencem naklonjeni, seveda v kolikor lastniki upoštevajo pravila in jih v javnosti vodijo na povodcih. Pasje ljubljence je tako moč opaziti na vsakem koraku, dobrodošli so tudi v določenih gostinskih lokalih, marsikje jim na željo lastnika postrežejo s svežo vodo," dodajajo, a so ob tem kritični do tistih, ki pravil ne upoštevajo. "Opažamo, da se pogosto ljudje ne zavedajo svoje odgovornosti do živali, kar je poglavitnega pomena. Naši redarji tako nadzirajo pobiranje pasjih iztrebkov, stanje ni slabo, vsekakor pa je napredek v tej smeri vedno dobrodošel."

 
Na področju Mestne občine Novo mesto so sicer med pasjimi sprehajalci izredno priljubljeno mestni gozdovi, sploh v tem obdobju, ko psi in njihovi skrbniki tam zlahka najdejo prepotrebno ohladitev.

Mestna občina Novo mesto vsako leto preko Društva za zaščito živali sofinancira tudi sterilizacije in kastracije mačk in nujna zdravljenja psov in mačk. Te pomoči so deležni tudi tisti, ki sami tega stroška ne zmorejo.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.