09.07.2020

Pasjega parka ne bo, ker so kinologi opozorili na konfliktne situacije med živalmi!Mestna občina Celje je poleg Maribora ena redkih (večjih) občin, ki ne premore pasjega parka. Pred dnevi smo sicer pisali o tem, da bo Maribor kmalu pasji park vendarle dobil, Celje pa bo očitno še naprej brez primerne površine, namenjene našim štirinožcem. "Pred leti smo razmišljali o ureditvi parka za pse. Na podlagi različnih mnenj, ki smo jih pridobili, se za tak korak nismo odločili. Če bi uredili park za pse, bi v ograjenem prostoru morali zagotoviti senco, urbano opremo, pitno vodo, košnjo trave in redno vzdrževanje oziroma praznjenje košev za pasje iztrebke. Poleg tega so nas predstavniki kinoloških društev opozorili, da se lahko v namensko ograjenem prostoru za pse pojavijo tudi konfliktne situacije med živalmi. Ograjeni parki za pse so primerni predvsem za večja mesta, v katerih je premalo zelenih površin oziroma so le-te urejene kot parkovne površine," so nam sporočili z občine in dodali, da imajo v Celju in okolici veliko zelenih površin, kjer se lahko psi sprostijo in razgibajo.

Mestna občina Celje je psom prijazna občina, so prepričani. "Tako v Celju kot v njegovi okolici imamo veliko zelenih površin in gozdov, tako da lastniki nimajo težav z vprašanjem, kam bi svoje pasje prijatelje peljali na sprehod. Seveda pa psi ne smejo povsod prosto tekati. Na javnem mestu morajo biti na povodcu in kot opažamo, večina lastnikov psov to upošteva. Tudi s pasjimi iztrebki večjih težav nimamo. Na javnih mestih imamo koške za pasje iztrebke, ki jih zaposleni v podjetju Simbio redno čistijo. Ljubitelji psov so - razen redkih izjem – tudi na tem področju čedalje bolj ozaveščeni in se zavedajo svoje odgovornosti do čistega in urejenega okolja," dodajajo na občini.

Celje je sicer občina, ki se lahko pohvali z zelo zanimivim projektom, ki so ga pred nekaj meseci pripravili v sodelovanju z društvom Živa kreativa. "V okviru projekta S psom po Celju, ki ga je podprla Mestna občina Celje, smo oblikovali zemljevid na katerem so označene številne kužkom prijazne točke v središču mesta. Ogledate si lahko kam lahko greste s kužkom na kavo, na sprehod ob poti, ki je opremljena s koši/vrečkami za pasje kakce ter kje se lahko s kužkom tudi fotografirate," pravijo v društvu. Zemljevid povzema tudi nekaj pravil "pasjega bontona", zelo nazorno pa prikaže, na katerih lokacijah bo vašega psa denimo čakala tudi skodelica z vodo. Zemljevid si lahko ogledate tudi tukaj.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.