25.06.2020

Plačajo del sterilizacij in otvorili prvi pasji park! Psom prijazna občina postaja še bolj prijazna!V Mestni občini Ptuj so se odločili, da bodo občanom pomagali pri kritju stroškov za sterilizacije in kastracije muck in psov. Lastnikom živali se sofinancira storitev sterilizacije ali kastracije v višini 25,00 evrov bruto cene storitve na mačko in 50,00 evrov bruto cene na psa. Pri dodelitvi sredstev sofinanciranja se priznajo stroški največ za dve živali na lastnika.

Tudi sicer se na Ptuju v zadnjih mesecih zelo trudijo za dobrobit psov: "V letošnjem letu smo v MO Ptuj po dolgoletnih prizadevanjih otvorili prvi pasji park. Prostor je namenjen osnovni socializaciji psov in druženju skrbnikov psov, psi pa se lahko na področju parka gibljejo prosto, brez povodca in brez nagobčnika, če so primerno socializirani. Na lokaciji pasjega parka so na voljo tudi klopi za obiskovalce in koši za smeti. V kolikor bodo izražene potrebe po dodatni lokaciji, bomo seveda skušali prisluhniti teh potrebam in najti skupne rešitve," so nam sporočili z občine.

Kot opažajo, je na Ptuju tudi vse več več psom prijaznih gostinskih lokalov. "Četudi jim denimo ni omogočen vstop v sam lokal, je zanje poskrbljeno zunaj lokala, bodisi s pasjimi priboljški ali posodicami za vodo. Morda je to povezano tudi s tem ali imajo lastniki lokalov tudi sami pse. Nekdo, ki je sam lastnik psa, zagotovo bolj doživlja, kako je za pasjega ljubljenčka poskrbljeno, ko se lastnik odpravi v mesto na kavo ali po opravkih," pojasnjujejo na ptujski občini.

Priznavajo sicer, da se na območju Mestne občine Ptuj pogosto srečujejo s problematiko ne pobiranja pasjih iztrebkov. Že leta 2010 so sprejeli odlok, s katerim so določili obveznosti vodnikom psov. "Poleg obveznosti pobiranja pasjih iztrebkov je določeno, da mora imeti vodnik psa pri sebi vrečko za pobiranje pasjih iztrebkov in jo mora na zahtevo občinskega redarja ali občinskega inšpektorja tudi pokazati. Prav tako smo določili površine kamor psov ni dovoljeno voditi."


Prav tako izvajajo nadzor nad varnim načinom vodenja psa na javni površini, kot to določa Zakon o zaščiti živali. "Izvedli smo veliko preventivnih ukrepov na osveščanju vodnikov psov, kot so obvestilne table pred vstopi v park, na območju rekreacijskih poti, na območju otroških igral ... Občinski redarji preventivno nadzirajo točke in območja, ki so najpogosteje obremenjena s pasjimi iztrebki, glede na to, da naloge izvajajo v uniformi, je kršitve težko osebno zaznati, saj je stanje v času nadzora s strani uniformiranih oseb drugačno kot v času, ko nadzora ni," dodajajo na občini.

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.