03.06.2020

Policija ovadila žensko iz Kopra, ki je pretepala psa

Širna Slovenija je konec aprila izvedela za dogodek, ki se je zgodil na Markovcu (nad Koprom). Gre seveda za posnetek starejše ženske iz Kopra, ki je na dvorišču stanovanja z bičem pretepala psa, ta pa je ob tem cvilil in jokal. Kmalu po dogodku so na kraj prišli člani Obalnega društva proti mučenju živali, ki so o dogodku obvestili veterinarsko inšpekcijo. Ta si je kraj dogodka menda ogledala šele po štirih urah in ugotovila, da je ženska s posnetka, ki je pse sicer takrat zgolj pazila, želela razdvojiti dva psa, ki sta se tepla. Sodeč po sporočilu UVHVVR-ja, je inšpektorica začasni skrbnici odredila, da zagotovi ločeno namestitev nezdružljivih psov, ugotovila pa, da je bila psička tepena s približno šestdeset centimetrov dolgo tršo palico z mehko konico, dolgo okoli deset centimetrov.

Začasna skrbnica je kasneje za časnik Slovenske novice zanikala, da je živali tepla, a isti časnik zdaj razkriva nadaljevanje. V soboto zjutraj je žensko namreč spet obiskala inšpektorica, ki je prišla v kontrolo, policisti pa so spisali kazensko ovadbo: "Policija je na okrožno državno tožilstvo v Kopru 6. maja 2020 podala kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja mučenja živali, in sicer zaradi pretepanja psa s palico," so za Slovenske novice povedali na koprski policiji. Osumljena komentarja na zaporno kazen, ki ji grozi, nima. "Zaradi vsega, kar je sledilo dogodku, je povedala, je v slabem zdravstvenem stanju, naredila pa da ni nič narobe," še pišejo v časniku.

LASTNICO PSOV MENDA ŽE VEČKRAT PRIJAVLJALI


Po navedbah Obalnega društva proti mučenju živali psi Koprčanke že nekaj let živijo v neurejenih razmerah. Prve prijave so prejeli pred dolgimi leti, odvzet ji je bil pes doberman v obupnem stanju, pojasni Andreja Bogataj Krivec, predsednica Obalnega društva proti mučenju živali. Njene besede za različne slovenske medije potrdijo tudi mnogi Koprčani. Zoper lastnico psov naj bi v preteklosti že več občanov podajalo prijave na veterinarsko inšpekcijo, nekaj prijav so napisali tudi v samem društvu. Mnogi sosedi povedo, da so ob tovrstnih dogodkih že večkrat klicali tudi policiste, a da to ni obrodilo sadov. "Grdo ga je napadla, potem je nadrla še mene. Psičk ni ločevala, žival je mučila," je za novice zadnji dogodek komentiral eden od sosedov in dodal, da psi večkrat cvilijo, zakaj, ne ve.

ODZIV ŠTEVILNIH DRUŠTEV ZA ZAŠČITO ŽIVALI

Obalno društvo proti mučenju živali so v borbi za pravico za pse iz Markovca sicer podprla malodane vsa društva iz vse Slovenije.
"Mislim, da je vsakemu jasno, da je gospa na posnetku z vso možno silo udrihala po tem psu, ki nima niti 5 kilogramov. Ne glede na razlog, zakaj je to počela, zame za to dejanje ni opravičila!" je dejala Andreja Bogataj Krivec iz Obalnega društva. "Bič, s katerim je ženska tepla psičko in ga je menda imela slučajno pri roki? Vem, da ta bič niti slučajno ni bil tam slučajno. To je inštrument, s katerim vsi ti psi večkrat dobijo 'batine'," je jasna predsednica društva.

Kritično do javno predstavljene zgodbe je zgolj društvo Srce za bulle, ki dogodek označuje za konstrukt. Po besedah Simona Mihoriča, predsednika društva, so navedbe medijev lažne, saj naj bi sam izvedel, da psi živijo v odličnih pogojih - to naj bi dokazovale tudi fotografije, ki mu jih je poslala skrbnica. Osumljeni je pripravljen nuditi vso pomoč in podporo, tudi pravno zaščito, v kolikor jo bo potrebovala.

ZA KONEC: ZA KINOLOGE PRETEPANJE PSOV NI SREDSTVO DISCIPLINIRANJA

Kinologi so sicer mnenja, da pretepanje psa kot sredstvo discipliniranja ali odprave neželenega vedenja, poleg tega, da je prepovedano, nikoli ne prinese dobrih rezultatov, ampak pri psih večinoma pušča precej negativne posledice. Za razdvajanje psov med pretepanjem se uporabljajo druge metode, za najučinkovitejšo priporočajo močan curek vode, če tega ni na voljo pa preusmeritev pozornosti z močnim ropotom, dvigom enega od psov za obe zadnji nogi, da izgubi oprijem in instinktivno izpusti "žrtev" ...

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.