Gobe so strupene za pse tako, kot so strupene za ljudi

Jesen je čas, ko rastejo gobe, zato se nevarnost zaužitja strupenih gob poveča tudi pri psih. Saj veste, mnogi psi so včasih kar malce preveč radovedni in trenutek vaše nepozornosti je že lahko dovolj, da bo kuža mimogrede zaužil tudi nekaj, kar je zanj lahko zelo nevarno. Gobe zaradi prijetnega vonja sicer pse kar "vabijo" k zaužitju, zato vaša previdnost pri sprehajanju po gozdovih v tem času nikakor ne bo odveč!!! Tip strupa v gobah je sicer odvisen od vrste gob. Nekatere povzročajo halucinacije, hiperaktivnost in komo, druge poškodujejo jetra, srce ali ledvice.

 

Če se vam zdi, da bi se vaš pes lahko zastrupil s katerokoli gobo, ne odlašajte in se čim prej odpravite k svojemu veterinarju. Pogosto je težko ugotoviti, kakšno vrsto gobe je pes zaužil. Če ste bili zaužitju gobe priča tudi sami, seveda gobo odnesite s seboj k veterinarju. Klinični znaki se sicer pokažejo v približno šestih urah po zaužitju, mednje pa sodijo: želodčne bolečine, motnje pri hoji, slabost, brezvoljnost, bruhanje, driska, halucinacije, vročina, solzenje, prekomerno izločanje, slinjenje, odpoved jeter ali ledvic in celo pogin.

 

Za konec pa še nekaj zelo pomembnega: tudi dežnikarice in ostale užitne gobe niso primerne za živali!!!

 

Avtor: Pes moj prijatelj

Foto: Flickr

 

Uporaba (kopiranje) je dovoljena samo s privoljenjem avtorja. Uporaba in kopiranje fotografij je PREPOVEDANA! Več o tem na tej povezavi.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.