27.07.2019

Pred njihovimi očmi je poginil pes, lastnik ni dovolil evtanazije

"Za nami je strašen dan. Doživeli smo že marsikaj. Nismo pa se še soočili z zadevo, da bi nam pred očmi na veterini v hudih mukah poginjal pes in lastnik ne bi pustil evtanazije," so danes zapisali na strani Društva za zaščito živali Maribor.

V društvu dodajajo, da so želeli le pomagati: "Odzvali smo se na pomoč in peljali starega gospoda in njegovega ubogega velikega starega psa k veterinarju. In smo ju odšli iskati na dom, zraven spakirali še hrano, spravili psa in gospoda v avto in na pot," pravijo v društvu. Pes ni mogel hoditi, komaj je dihal. A kljub vsemu so v društvu naredili vse, da bi psu lahko kako pomagali. Dobil je zdravila, injekcije, infuzije, a se je kmalu izkazalo, da je težava nerešljiva, dojajajo v sporočilu. Psu ni bilo več pomoči. Voda je zalivala pljuča in notranje organe, srce mu je odpovedovalo, iz anusa mu je viselo rakasto tkivo. "Začela se je kalvarija epskih razsežnosti ... Pes je umiral, lastnik pa ni dovolil evtanazije. Gledal je kako njegov pes nemočen leži na mizi. Pes se je dušil. Postajal je vedno bolj moder in imel je čisto bele sluznice. Hlastal je za zrakom. Kot bi se utapljal. Jasno je bilo, da umira v hudih mukah. Cela gruča ljudi, od stroke do ljubiteljev, se je trudila, prepričevala lastnika, rotila, razlagala, objasnjevala, prosila, vse ... samo, da bi dovolil, da mu skrajšamo muke, da bi psu pomagali. Nismo mogli gledati tega, bilo je pregrozno, evtanazije pa lastnik ni dovolil, četudi smo povedali tudi, da vse plačamo mi," še vedno v šoku razlagajo v mariborskem društvu.

Na pomoč so poklicali tudi veterinarske inšpektorje, ki so odredili evtanazijo psa, a je nesrečni revež po dveh urah agonije poginil na mizi. "To je bila zelo pretresljivo grozljiva izkušnja. To bomo vsi prisotni težko prebrodili, ker še nihče ni videl kaj takšnega, da človek gledal svojo žival, kako v mukah umira in ji ne dovoli pomoči. A bomo morali prebroditi, seveda. Vsi. Ker to je naše delo, poslanstvo," pišejo društveniki in ob objavi sporočajo naslednje: "Ni dovolj, da ima človek rad žival. Le ljubezen ni dovolj. Ni dovolj, če človek dobi hrano za psa, da ta ni lačen. Živali je treba nuditi več kot hrano in vodo. Predvsem pa nuditi tudi veterinarsko oskrbo, ko je ta potrebna. Žival ne more povedati kaj jo tare, kaj jo boli. Ne more iti k zdravniku. Ljudje pa čakajo do konca, "sej bo že" ... In ko se žival sesuje, je prepozno. In ta pes je veterinarsko pomoč potreboval vsaj že pred letom dni. In najhuje je, da se je pes res mučil. Pa še huje je, da stari ljudje zaradi zdravstvenih in drugih razlogov niso več čisto razsodni in prištevni. In v tem primeru celo tudi ni bilo prvič, da je isti človek tako "do konca" pustil svojega psa ... Reksi je bil že tretji zapored. Potrebno je imeti v glavi tudi zdravo mejo. In vedenje, da oskrba živali pomeni tudi strošek, ki si ga (sploh za velikega psa) človek težko privošči, če nima praktično niti zase. Pri živalih imamo še pa ta privilegij, da jim hude muke lahko olajšamo z evtanazijo. Reksi je umrl v hudih mukah. Pred našimi očmi in pred človekom, ki je bil njegov ... na veterinarski mizi. Praktično na mizi odrešitve, tako blizu pomoči, a nismo smeli nič, ker se gospod ni strinjal. Pa lahko bi mu skrajšali strašansko trpljenje. Trpel je in to zelo.

Človek, včasih je potrebno, da sebe postaviš na drugo mesto in trpečo žival predse. Tvoja čustva pred fizičnim trpljenjem živali nimajo mesta! Niti ne bi smela biti dovoljena. Egoizem je najhujša človekova lastnost. Ker se ljudje premalo znajo postaviti v kožo trpečega. Na vseh področjih. In vedno razmišljajo le o sebi: "meni bo hudo, jaz hočem tak"  ... Okoli sebe pa ne vidijo niti blazno trpečega bitja, ki ga "imajo radi". To ni ljubezen. Daleč od tega," zaključujejo sporočilo v Društvu za zaščito živali Maribor.

Društvu lahko pomagate pri kritju stroškov evtanazije - sms s ključno besedo HVALA5 lahko pošljete na številko 1919 in tako prispevate 5 evrov.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.