11.12.2014

Proti petardam 41 društev, 'petardne fronte' in veliki ognjemeti ostajajo tudi letos

Kar 41 slovenskih društev za zaščito živali in drugih prostovoljnih človekoljubnih organizacij je spomladi letos na ministrstvo za notranje zadeve naslovilo pobudo za prepoved vseh pirotehničnih sredstev v 
Sloveniji. "Za podpis te pobude smo se odločili, ker vemo, kakšne posledice lahko pusti uporaba pirotehnike – tako za živali kot ljudi in okolje," je razloge za podpis marca navajala Melita Trbovšek, predstavnica društva Lajka. "Poleg tega, da je pirotehnika nevarna, pa sem nam zdi to zares nepotreben način potrošnje denarja, ki bi se v teh časih lahko namenil za kaj drugega, primernejšega," je dodala.

 

Mimogrede, tudi letos bo veliko slovenskih mest vstop v novo leto obeležilo z velikimi ognjemeti, občine pa bodo v ta namen spet porabile precej denarja. Ob dejstvu, da so časi težki tako za ljudi, kot živali (KLIK), so tovrstna "praznovanja" za mnoge res nekoliko nerazumljiva, so se jim pa marsikje v tujini, pa tudi pri nas, že lani odpovedali...

 

Vrnimo se k pobudi za ukinitev pirotehnike. Zaščitniki živali in naravovarstvene organizacije ves čas opozarjajo, da je glasno pokanje pirotehnike za živali torej hud stres in negativno vpliva na njihovo zdravje. Nadzor nad uporabo pirotehničnih sredstev je praktično nemogoč. A država še vedno, navkljub vsem negativnim posledicam in utemeljenim razlogom proti uporabi pirotehničnih sredstev, dovoljuje prodajo, popolnega nadzora nad uporabo pa žal ne zmore.

 

Na pobudo društev so se že spomladi odzvali s pristojnega ministrstva, kjer sprememb niso napovedali. Navedli so namreč, da obstoječa ureditev sledi določbam direktive Evropskega parlamenta. Pri prenosu te direktive so, kot navajajo, v naš pravni red pripeljali določitve: starostno omejitev za prodajo pirotehnike, omejitev prostora, kjer se pirotehnika lahko uporablja in časovno omejitev, ki določa rok, ko se lahko sredstva, katerih glavni učinek je pok, prodajajo in uporabljajo.

 

Napovedali so sicer, da bo v letu 2015 prišlo do sprememb Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, pri katerih bodo s strokovno javnostjo proučili vse do sedaj prejete pobude. To pa pomeni, tako pobud za popolno prepoved uporabe pirotehničnih izdelkov, kot tudi pobud za popolno liberalizacijo uporabe vseh pirotehničnih izdelkov.

Sodeč po odgovoru, se v prihodnje na tem področju najbrž ne bo veliko spremenilo. In vsaj za letošnje praznike lahko z gotovostjo trdimo, da bo "petardnih front" v Sloveniji spet v izobilju.

 

Pazite na svoje živali! Na našem portalu najdete veliko nasvetov, kako vsaj deloma omiliti strah pred petardami in kako svojega kosmatinca obvarovati pred morebitnimi poškodbami, ki bi jih lahko povzročila priotehnika, priporočamo branje - KLIK.

 

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.