15.05.2020

Psa boste morali cepiti najkasneje 30 dni po koncu epidemijeV včerajšnjem Uradnem listu je bil objavljen odlok o preklicu epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2. Odlok je pričel veljati danes, uporablja pa se od 31. maja. Glede veljavnosti cepljenja psov proti steklini na Veterinarski zbornici pojasnjujejo, da je, glede na določila Odredbe o začasnih ukrepih v zvezi z izvajanjem ukrepov glede najmanjšega obsega zdravstvenega varstva živali ter označevanja in registracije živali, določeno, da imajo lastniki psov po ukinitvi ukrepov, še 30 dni časa, da zagotovijo cepljenje svojega psa. V tem času pa se tudi šteje, da je bilo cepljenje opravljeno pravočasno.

V praksi to pomeni, da imate tisti, ki bi morali psa cepiti med 12. marcem in 14. majem, čas da to storite v roku 30 dni. Tisti, ki imate cepljenje psa predvideno od danes naprej, morate to storiti v roku in s cepljenjem ne smete zamujati!

Cepljenje psov proti steklini je v Sloveniji zakonsko obvezno

Po Pravilniku za ugotavljanje, preprečevanje in zatiranje stekline se cepi pse prva tri leta enkrat letno, nato pa po navodilih proizvajalca, to je na 2 oz. 3 leta. Pes mora biti prvič cepljen med 3. in 4. mesecem starosti. V primeru, da se cepljenje le en dan zamudi, se to smatra kot prekinitev in je potrebno psa ponovno cepiti enkrat letno 3 leta zapored! Vsak lastnik psa ima datum veljavnosti cepljenja vpisan v potnem listu psa, oziroma lahko preko spletne aplikacije preveri, do kdaj velja cepljenje proti steklini.

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.