04.03.2016

Psi spomladi: praskanje in alergije

Pomlad je čas, ko imajo psi največ težav s kožo. Te se največkrat na zunaj kažejo z nevzdržnim praskanjem in posledičnimi poškodbami na koži, ki so lahko zelo obsežne in nevarne za infekcijo. V večini primerov so vzrok takemu praskanju bolhe in klopi, pogosti vzrok praskanja so tudi različne alergije, ki se pojavljajo največkrat spomladi. To so alergije na cvetni prah številnih rastlin, ki cvetijo v tem letnem času.

 

Pri ljudeh cvetni prah povzroča solzenje in kihanje, pri psih lahko to povzroči srbeče tačke in se zato po njih ližejo in grizejo. Čeprav psi lahko razvijejo podobne simptome, kot jih imamo ljudje, je pri njih najbolj pogost simptom srbeča koža. Nenehno praskanje lahko povzroči boleče rane in izpadanje dlake. Alergije lahko prizadenejo vse pasme psov, pojavijo pa se pri psih, starejših od dveh let, čeprav se včasih pojavijo tudi pri mladičih. Psi, ki so alergični, ostanejo to vse življenje, simptomi pa se lahko s starostjo tudi stopnjujejo.

 

Ali ima vaš pes alergijo, bo veterinar ugotovil glede na čas v letu, ko ima pes največ simptomov, kateri deli njegovega telesa so najbolj razdraženi in srbeči in kako razdraženost in srbečica reagirata na medikamente. Za zdravljenje alergij lahko veterinar predpiše zdravila za omilitev simptomov alergije, v primeru, da srbečico poslabšajo bakterijska vnetja, pa bo potrebno tudi zdravljenje z antibiotiki.

 

Povzeto po: Veterinarska ambulanta Hrpelje in Dominvrt.si

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.