Zakaj se psi in poštarji ne razumejo?

Vprašanje, ki si ga zastavijo mnogi skrbniki psov je: "Zakaj se moj pes in domači poštar nikakor ne razumeta?"

 

Izredno pogosto je namreč, da se pes zelo burno odzove na prihod poštarja, prava prijateljstva med psi in poštarji pa so, resnici na ljubo, res prava redkost in veljajo le pri dobro socializiranih in vzgojenih psih.

 

 Pomembno je vedeti, da poštar vedno stopi na dvorišče, ki spada pod pasji teritorij – le tega pa je potrebno varovati pred vsiljivci. Poštar je tako za psa "vsiljivec", ki pride na njegov teritorij vsak dan in medtem, ko meče pošto v nabiralnik, pes nanje laja. Ker poštar kmalu seveda odide, pes misli, da ga je odgnal prav s svojim laježem – zanj je to seveda uspeh!

 

In ta uspeh oz. doseženi cilj ima za posledico, da je reakcija ob naslednjem obisku poštarja še bolj glasna in burna.

 

Če imate psa v dvorišču spuščenega, velja predlog in prošnja, tudi v imenu poštarjev: bodite prizanesljivi in svoj nabiralnik postavite na zunanjo stran ograje, ne pa pred vhodnimi vrati. Če imate doma mladička, ga poskušajte čimprej spoprijateljiti z domačim poštarjem – taka prijateljstva so lahko prav posebna in pristna! :)

 

Besedilo in foto: arhiv Pes moj prijatelj

 

Uporaba (kopiranje) je dovoljena samo s privoljenjem avtorja. Uporaba in kopiranje fotografij je PREPOVEDANA! Več o tem na tej povezavi.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.