Psi na potovanju z letalom

Pred dnevi smo na našem portalu poročali o novosti letalske družbe Viktor, ki je sklenila, da bodo psi pri vožnji z njihovimi letali postali enakovredni ljudem – KLIK.


Kaj pa sicer? Če nameravate s svojim psom na počitnice z letalom, ne bo odveč, če si preberete spodnje nasvete. Še pred vsem tem pa nekaj splošnih nasvetov o potovanju s psom (dokumenti, cepljenja, prehodi meje)… KLIK.

Letalske družbe v največ primerih dosegajo dobre rezultate glede varnosti pri prevozu psov, pomembno vlogo pri vzdrževanju in varnosti zdravja psov pa imajo največkrat prav njihovi skrbniki.

 

Pred odločitvijo o potovanju vašega ljubljenčka z letalom, se najprej posvetujte s svojim veterinarjem, saj se pri psih, ki trpijo za katero od bolezni (najbolj srčnih) letenje odsvetuje, veterinar pa vam bo svetoval tudi o tem, kako omiliti potovalni stres. Odsvetuje se dajanje pomirjeval psom za čas potovanja, saj se omamljena žival ne more primerno odzivati na premike letala (vzlet, pristanek, turbulenca…). Zaradi tega lahko pride do poškodb. Psa lahko pomirite s pomirjevali na rastlinski bazi in brez stranskih učinkov. Pomirjevala psu začnite dajati že nekaj dni pred poletom, močnejšim pomirjevalom pa se, kot rečeno izogibajte, saj pes v letalu ni pod stalnim nadzorom.


Stres lahko omilite tudi tako, da se na letališče odpravite že veliko pred predvidenim letom, da se pes ne bo vznemiril med čakanjem v veliki gneči.


Za prevoz z letalom boste potrebovali pasjo kletko. Če je pes zelo majhen, pasja kletka pa dovolj majhna, da jo lahko spravite pod sedež pred seboj, vam ga bodo letalske družbe dovolile imeti v potniški kabini. O dimenzijah kletke se pred odhodom pozanimajte pri vaši letalski družbi, predlagamo pa, da jo obložite z odejo in vanjo položite tudi najljubšo igračko vašega kužka. In ne pozabite kletke označiti tudi s svojimi osebnimi podatki in končnim ciljem potovanja.


Psa ne hranite vsaj 6 ur pred letom, priporočljivo pa je, da obrok ni prevelik. Ne pozabite na zadostno količino vode, ob tem pa predlagamo, da vodo večer pred potovanjem zamrznete, da bo med potovanjem ostala hladna in sveža.


Pa še nekaj je zelo priporočljivo: če je le mogoče, rezervirajte direktne polete (brez postankov). Pozanimajte se, ali ste lahko prisotni pri natovarjanju psa. Ko se vkrcate v letalo, kapitana in vsaj enega stevarda seznanite z dejstvom, da je vaš pes v tovornem delu letala. Vsako letalo nima nadzorovanega tlaka in temperature v tovornem delu, zato se prepričajte, da je tako s tovornim prostorom v letalu, s katerim potujete.

 

Kakšni so pogoji potovanja pri Adrii Airways?


Za vsako žival, ki bi jo želeli vzeti s seboj na potovanje, je obvezno potrebna predhodna potrjena rezervacija in ustrezno doplačilo. Število živali je na posameznem tipu letala omejeno, zato pri Adrii svetujejo, da poskrbite za pravočasno rezervacijo prevoza živali.


Z našo letalsko družbo lahko v potniški kabini potujejo le manjše živali, ki so lahko nameščene v kletki velikosti 55 x 40 x 20 cm. Vse večje živali prevažajo v prtljažnem prostoru letala, kjer je število živali prav tako omejeno – odvisno je od velikosti kletk in razpoložljivega prostora.

Prevoz živali pri Adrii Airways in cenik: KLIK.

 

Prispevek: Pes moj prijatelj

Foto: arhiv Pes moj prijatelj

 

Sorodne objave - psi v poletnem času:

 

Psi in vožnja s trajektom

Psi in vožnja z avtomobilom

 

NE SPREGLEJ - Psom (ne) prijazno dopustovanje:

 

Obiskali smo Piran, Izolo in Ankaran - katera občina je psom prijazna?

Dopustovanje na Hrvaškem in posebna pravila!

Psom prijazne počitnice - kam, kako, zakaj?

Vaš pes na plaži? Zakaj pa ne, a pozor ...

Hrvatje širijo ponudbo namenjeno psom

Psom prijazni lokali po Sloveniji

 

NE SPREGLEJ - za varno poletje:

 

Pri dopustovanju s psom bodite zelo pozorni na ...

Previdno! Vročina NI pasji zaveznik!

Smrtno nevarna srčna glista - kako se pripraviti pred odhodom na morje?

Bi zaradi nepotrebne neumnosti izgubili svojega najboljšega prijatelja?

Nevarnost hudih poškodb med sprehajanjem po razgretem asfaltu!

Ugriz strupene kače zahteva takojšnjo veterinarsko pomoč!

Dehidracija psa je lahko smrtno nevarna!

Ohladiti psa - brez klime!

Kako plavalne začetnike navaditi na vodo?

Kaj lahko storimo, če sami opazimo psa, ki je zaprt v pregretem avtomobilu?

Nevarnost zastrupitev s slano vodo

Je "naš" sladoled za pse primerna odločitev?

Sedem nasvetov za vroče dni

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.