04.05.2012

Rjavkin srček ni zdržal...

Zgodba je povezana z mariborskim zavetiščem.


S prijateljico sem prejšnji četrtek obiskal zavetišče, za posvojitev si je izbrala mlado psičko Rjavko. Polno življenja in prijazno. Vesela je bila vsake najmanjše pozornosti.


Šlo je za obojestransko ljubezen na prvi pogled. Tukaj moram poudariti, da prijateljica prihaja iz Avstrije, slovenščine ne govori in jaz v njenem imenu poskušam stvari vsaj malo postaviti na svoje mesto. Na svoji spletni strani v mariborskem zavetišču veselo oznanjajo, da je Rjavka našla nov dom...

 

Zakonodaje nisem preverjal, ampak v zavetišču so rekli, da lahko psičko oddajo le sterilizirano in cepljeno. Do sem vse ok in prav. Zmenili smo se, da bo psička cepljena in sterilizirana in da jo v ponedeljek popoldan lahko že dobi. Prijateljice ni niti najmanj motilo, da lahko psičko dobi isti dan po operaciji.


Tega se je zelo veselila. Želela je, da je pri njej že takrat, ko jo najbolj potrebuje.


No, tukaj se pravzaprav začne...

PONEDELJEK 30.4.2012, okrog dveh popoldan je prišla (tokrat sama) po njo. V prostorih zavetišča so ji rekli, da je bila psicka sterilizirana, cepljena pa se ne. Za ureditev potnega lista je seveda potrebovala tudi to. Dali so ji na izbiro ali psičko na cepljenje odpelje sama, ali pa počaka, da to uredijo oni. Seveda je izbrala drugo možnost, ker niti ni vedela kam je psičko treba peljati.


In kot že napisano - je bila težava tudi v jeziku... Okrog pol pete ure so prišli s psičko iz cepljenja nazaj, papirji so bili že urejeni. Rahlo omotično se od vpliva analgetikov, so jo prestavili v prijateljičin avto.


Torej - po pogovoru z drugimi veterinarji, tudi z lececo v Avstriji je največji problem in najbolj sporno prav to, da je bila tako mlada psička na ISTI dan cepljena in sterilizirana. S tem naj bi ji pravzaprav kar podpisali smrtno obsodbo... da ne zapišem še kaj hujšega! Od ljudi, ki delajo z živimi bitji in bi vsaj naj bili strokovnjaki na področju bi najbrž pričakovali vse kaj drugega.


Navodila so bila, da naj psički ponudi isti dan le vodo. Jesti pa lahko začne drug dan. Pri vsakem poskusu pitja je psička bruhala. Prijateljica je vodo umaknila, psičko božala in tolažila ter upala in verjela, da bo zjutraj boljše. Da so vse to le začasne težave po operaciji, ki bodo kmalu izzvenele...

TOREK 1.5.2012 je bilo stanje nespremenjeno, zato je z Rjavko okrog 10. ure dopoldan obiskala živinozdravnico. Ta je bila nad celotno obravnavo sokirana. Psička je takoj dobila s.c. infuzijo in 2 injekciji. Eno vitaminsko, drugo proti slabosti. Par ur je bilo stanje boljše, nato je psička spet začela bruhat. Dobila je tudi drisko.

Spet sta obiskali veterino. Psička je imela 41 + stopinj vročine. Diagnoza - sepsa. Ponovno je dobila infuzijo, zdravila proti vročini, nekaj proti bruhanju (Paspertin kapljice) in antibiotik. Odpravili sta se domov in upali na mirnejšo noč. Ampak stanje se žal ni bistveno popravilo. Prebedeli sta celo noč. Psička je po skoraj vsakem požirku še kar bruhala.

SREDA 2.5.2012 - že zjutraj sta bili ponovno na veterini. Rjavka je znova dobila infuzijo in antibiotik. Čez dan je kazalo, da bo mala borka uspela. Stanje se je malo popravilo. Spet je kazala tisto veselje, sijoče očke, živahnost... A, žal se je pozno popoldan spet stanje poslabšalo. Takoj sta se odpravili nazaj. Ponovno infuzija, antipiretiki, antibiotiki. Prijateljica in živinozdravnica sta Rjavki delali družbo. Jo božali, dvigovali tačko, da je infuzija tekla malo hitreje. Se z njo pogovarjali...

V noči na četrtek, okrog enih zjutraj je prijateljica odšla domov. Zjutraj je namreč morala v službo. Rjavka pa je ostala v oskrbi na veterini. Okrog enajstih je dobila klic, da je Rjavka v komi. Da se več ne odziva na zunanje dražljaje. 2 uri pozneje se je mala borka vdala, srček več ni zdržal :((((

Vodja zavetišča na vse skupaj le hladno odgovarja, da po podpisu pogodbe in odhodu, žival ni več v njihovi pristojnosti in da je zavetišče zapustila ZDRAVA!!! Aaaaaaaaa, kar kričal bi!!! :(((((

 

Zoran Hovnik

 

Foto: spletna stran Zavetišča Maribor

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.