16.08.2020

Še letos bodo brezdomne mačke v Ljubljani dobile čisto nov objekt!

Za mačke je zagotovo med najbolj pomembnimi zadnja posodobitev Zakona o zaščiti živali, po kateri so tudi mačke opredeljene kot čuteča živa bitja in ne več kot stvari. "Za zavetišče in seveda tudi za mačke v oskrbi zavetišča, pa je prelomen zaključek novogradnje in popolne prostorske ter vsebinske prenove Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana. S tem je Ljubljana, z njo pa tudi Slovenija, pridobila sodobno zavetišče. Še v tem letu bo dokončana gradnja objekta za mačke, kjer bodo bivalni pogoji še boljši, predvsem pa kapacitete zadostne za oskrbo vseh zapuščenih muc v regiji," pravi Marko Oman iz Zavetišča Ljubljana.V zavetišču Ljubljana so letos sprejeli že 769 mačk. Pred tednom dni je bilo v zavetišču 157 mačk, kar je približno 20 % več v primerjavi lani. Letno sicer oskrbijo okrog 1.500 mačk. "Neželeni mačji mladiči predstavljajo kar 90 % vseh zapuščenih mačk, saj mačka v povprečju koti 2-3 krat na leto, povprečno po 4 mladiče. Strošek oskrbe enega mladiča je trikrat večji od stroška sterilizacije, če ima mladič srečo in mu lahko v zavetišču nudimo oskrbo. V naravi namreč tri četrtine mladičev ne dočaka pol leta starosti, le vsak deseti eno leto. S sterilizacijo neželenih mladičev ni žalostnih koncev. Pomembno je torej, da na sterilizacijo in kastracijo ne gledamo kot na poseg, ki živali odvzame »moškost« ali »ženskost«, temveč kot poseg, s katerim dolgoročno zmanjšujemo število neželenih mladičev in posledično število zapuščenih živali. Tudi kastracija pripomore k zmanjšanju neželenih mladičev, še več pa je drugih pozitivnih učinkov," navaja vodja zavetišča.

 

Kastracija in sterilizacija zmanjšujeta tveganje za poškodbe neposredno, kakor tudi posredno. Največji delež izgub pri mladičih je zaradi hudih poškodb. Odrasel nekastriran samec mladiče, če niso njegovi, lahko pobije, da potem zaplodi svoje. Mladičem po izgubah sledijo nekastrirani odrasli samci, njim nesterilizirane odrasle samice in na koncu kastrirani samci. Če bo vaša mačka sterilizirana, se verjetnost poškodbe zmanjša vsaj za 5 krat! 

 

Čeprav v Sloveniji čipiranje mačk ni zakonsko obvezno, ga v Zavetišču Ljubljana toplo priporočajo. Hkrati v zavetišču brez izjeme čipirajo vse mačke, ki so oddane novim lastnikom. "Mikročip za označevanje je velik kot riževo zrno, veterinar pa ga s posebno injekcijo vstavi živali pod kožo. Postopek mikročipiranja je minimalno boleč (pik z injekcijo) in za žival ne predstavlja stresa. Vsak mikročip ima svojo identifikacijsko številko, ki jo je moč prebrati s posebnim čitalcem. Čitalce mikročipov imajo pooblaščene osebe (veterinarji, zavetišča, redarji, policija…). Po opravljenem mikročipiranju mora veterinar ali zavetišče, ki je opravilo postopek, podatke o živali in lastniku vnesti v Centralni register psov (CRPsi). Pri tem je zelo pomebno, da so ob registraciji na voljo vsi podatki, tudi kontakti za morebitno nujno obveščanje, kot je najdba izgubljene živali," dodaja Marko Oman.

Mačke so sicer že zdaj v Zavetišču Ljubljana deležne še boljše veterinarske oskrbe v novi veterinarski ambulanti. "Ambulanta je opremljena z vso potrebno opremo po sodobnih standardih (digitalni rentgenski aparat, ultrazvok, laboratorij z varnim mestom za obdelavo vzorcev). Zagotovljeni so ločeni izolatoriji, kjer bo mogoče varnejše zdravljenje okuženih živali. Sodobno opremljeni kirurški dvorani omogočata opravljanje tudi zahtevnejših kirurških posegov. Zraven so prostori za postoperativno in intenzivno nego, da bo okrevanje še boljše in še hitrejše. Nova ambulanta tako ob novih, izboljšanih bivalnih pogojih za živali in povečanih kapacitetah zgrajenih v prvi fazi projekta, zaključuje celostno oskrbo zapuščenih živali po sodobnih strokovnih standardih," še pravi Oman iz Zavetišča Ljubljana.

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.