17.10.2019

Se Obalno društvo vrača v zavetišče? V zadnjih letih iz zavetišča na veterino skoraj 200.000 evrov?!

Ljubitelje živali je razveselila novica, da se utegne v Obalno zavetišče kmalu vrniti Obalno društvo proti mučenju živali. Zadnja 4 leta je to sicer v upravljanju koprskega komunalnega podjetja. "Ker zavetišče beleži stalno izgubo iz poslovanja, je Marjetica Koper v sodelovanju s štirimi Obalnimi občinami, pristopila k iskanju bolj racionalne in trajnostne oblike za delovanje in upravljanje te službe," so včeraj povedali v Marjetici Koper.

Njen nov direktor Alfred Draščič naj bi zdaj razmišljal o tem, da bi upravljanje zavetišča zaupal podizvajalcu, v igri so tudi prostovoljci, pravi. Željo, da bi se vrnili v zavetišče, je izkazala tudi vodja Obalnega društva proti mučenju živali, Andreja Bogataj Krivec. Velika izguba, ki jo zadnja leta dela zavetišče je po njenem znak, da je v zavetišču nekaj narobe. Kritik javnosti je sicer deležna tudi domnevno nezadovoljiva oskrba živali. "Vodja popolnoma brez izkušenj, neorganizirana, brezglavo razmetava denar za nepotrebne stvari in špara na hrani za živali, skoraj nikoli jo ni v azilu, sterilizacija in kastracija brezdomnih mačk se ji zdi "izguba časa", nima svojega mnenja in se skriva pred javnostjo ... edina njena vrlina je, da uboga vse ukaze koprske veterine, ki mastno služi na račun azilskih živali," je na strani "Koper je tudi moj in tvoj" izkušnje delavca v zavetišču povzela ena od uporabnic.

Ob tem v oči bode predvsem podatek, da je upravljavec zavetišča, torej Marjetica, Veterinarski ambulanti Koper v zadnjih 4 letih nakazala kar 160.000 evrov davkoplačevalskega denarja, dodatnih 30.000 evrov je prispevala Občina Piran (vir: Erar). Skupaj je Veterinarska ambulanta Koper, s katero ima zavetišče sklenjeno pogodbo za oskrbo živali, iz tega naslova prejela dobrih 190.000 evrov. Za primerjavo: v slabih 15 letih, ko je z zavetiščem še upravljalo Obalno društvo proti mučenju živali, so obalne občine Veterinarski ambulanti Koper namenile slabih 150.000 evrov, kar je bistveno manj, kot je veterina javnega denarja prejela v zgolj 4 letih. Ob tem ni nepomemben niti podatek, da naj bi zavetišče v zadnjih letih oskrbelo bistveno manj živali, kot leta prej, kritike s strani občanov pa padajo tudi na neangažiranost zavetišča pri sterilizacijah in kastracijah prostoživečih mačk. Za veliko kolonij (tudi za odlove ter posege sterilizacij in kastracij) tako skrbijo društva za zaščito živali, ki so pri svojem delu seveda odvisna zgolj in samo od donacij.

Spomnimo: Mestna občina Koper je Obalnemu društvu proti mučenju živali pred 4 leti čez noč prekinila pogodbo o upravljanju zavetišča. To je, zdaj že bivši župan, storil na podlagi odločbe veterinarske inšpektorice Neve Blažina Sedmak (problematične naj bi bile predvsem neurejene evidence živali). Zoper odločbo veterinarske inšpektorice so se v društvu pritožili, Kmetijsko ministrstvo pa je odločbo kmalu odpravilo, kar pomeni, da pravne podlage za prekinitev pogodbe z društvom v koprski občini pred štirimi leti niso imeli. Ugotovitve koprske veterinarske inšpektorice Neve Blažina Sedmak so bile nezakonite, so za 24ur.com povedali v društvu in inšpektorico pozvali k odstopu. Medtem smo izvedeli, da so na Ministrstvu za javno upravo ugotovili še druge nepravilnosti pri delovanju iste veterinarske inšpektorice in pred nekaj dnevi predstojnici organa odredili ukrepe za odpravo nepravilnosti. Za kakšne nepravilnosti je šlo pri koprski veterinarski inšpektorici, za zdaj nismo izvedeli.

Odvzem zavetišča Obalnemu društvu je sicer na ulice pognal mnoge ljubitelje živali z Obale, na protestu pa se je na izredno vroč in soparen poletni dan zbralo kar 1000 ljudi. Društvo zavetišča kljub protestom in odpravljeni odločbi veterinarske inšpektorice ni dobilo nazaj v upravljanje, zato so se v zadnjih letih aktivisti usmerili v pomoč živalim na terenu.

Ko se je na Obali pričelo "šušljati" o tem, da se utegne v zavetišče v Sveti Anton vrniti Obalno društvo proti mučenju živali, so mediji v poštne predale prejeli anonimno pismo "zaskrbljenih občanov obalnih občin", v katerem avtorji na župane obalnih občin apelirajo, naj zavetišče ostane pod strokovnim vodstvom, ob tem pa kritike usmerjajo prav v društvo. V slednjem so prepričani, da je avtor "anonimnega pisma" eden tistih, ki je pred štirimi leti "pomagal" pri izselitvi Obalnega društva iz zavetišča. "Kdor ima tehtne argumente, ne piše anonimnih pisem in jih ne pošilja medijem, ampak se pod tako pismo podpiše in za svojimi trditvami tudi stoji," je danes prepričana predsednica društva Andreja Bogataj Krivec.

Na napovedi se je odzval tudi nekdanji koprski župan Boris Popovič, ki je prepričan, da mora za oskrbo živali skupnost poskrbeti kvalitetno in pošteno. "Koliko stane pač stane, to mora kriti občinski proračun!!! Seveda treba delati racionalno in kot dober gospodar, vendar ta služba je obvezna in nujna!" je zapisal na strani "Koper je tudi moj in tvoj" in dodal, da bi po njegovem mnenju moralo upravljanje zavetišča ostati v rokah komunalnega podjetja.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.