18.08.2020

Skrbniki psov imajo bolj zdravo srce in ožilje!

Vemo, da znajo pasji prijatelji osvojiti naša srca. Ampak po rezultatih znanstvene raziskave, so ta tudi bolj zdrava. Nedavna raziskava je pokazala, da imajo domače živali pozitiven vpliv na zdravje srca in ožilja. Še posebno, če je hišni ljubljenček – pes.V raziskavi Kardiozive Brno 2030, so znanstveniki raziskovali povezavo med srčno-žilnimi boleznimi in skrbništvom za psa. V študiji s Češke, je tako v začetkih raziskave v letih 2013 in 2014, sodelovalo več kot 2000 ljudi. Naknadne preiskave so potekale spet 5 let za tem, in bodo še naprej, v pet-letnih intervalih do leta 2030. Sodelujejo pa osebe, ki nimajo nikakršne zdravstvene zgodovine, kar se tiče bolezni srca in ožilja. Upoštevajo pa seveda še mnogo drugih dejavnikov, kot so: indeks telesne teže, način prehrane, fizično aktivnost, kajenje, krvni tlak, stopnjo sladkorjev v krvi in holesterol.

Znanstveniki so tako primerjali osebe, ki imajo domačega ljubljenca, s tistimi, ki ga nimajo. Približno 42 % testnih oseb ima domačo žival, od tega jih ima 24,3 % psa, 17,9 % pa drugega ljubljenca.

Dr. Andrea Maugeri, raziskovalka z Univerzitetne bolnišnice iz Brna, je povedal: "Ljudje, ki imajo domačo žival, imajo posledično več gibanja, boljše prehranjevalne navade in bolj primerne rezultate krvnega sladkorja. Rezultati raziskave tudi potrjujejo dejstvo, da skrb za hišnega ljubljenca pozitivno vpliva na zdravje njegovega skrbnika."

Skrbniki psov imajo še posebno dobre rezultate, tako v smislu kardiovaskularnega zdravja, kot glede gibanja, prehranjevanja in kajenja (rezultati Mayo Clinic Proceedings).

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.