11.07.2012

So v Izoli odvzeti pitbulli bili namenjeni pasjim borbam?

Včeraj je v Izoli potekala akcija veterinarske inšpekcije in Obalnega društva proti mučenju živali, v kateri so bili D.B. iz Izole odvzeti štirje mlajši psi pasme pitbull (ena samica, trije samci) in šarplaninec.

 

Psi so bili nameščeni v gozdu na parceli v lasti kmetijskih skladov. Lastnik je bil iz strani veterinarske inšpekcije že večkrat opozorjen, da je potrebno urediti življenske pogoje živali, a se na opozorila ni odzval, zato je bil izdan sklep o odvzemu vseh živali. Obstaja sum, da so bili psi dresirani za namene pasjih borb - so v izjemno slabem fizičnem stanju, podhranjeni, dehidrirani, vsi pa imajo tudi sledove ugriznih ran.

 

"Psi so stari nekje devet mesecev in kot kaže, nimajo kakšnih večjih vedenjskih težav. Trenutno so nameščeni v Obalnem zavetišču in so zelo preplašeni, sicer pa zelo miroljubni do ostalih psov in ljudi. Predvideva se, da so bili psi na posesti v pogostem menjavanju, verjetno izurjeni za borbo, nato oddani naprej in vzeti novi. Sicer pa smo veseli, da smo vsaj teh pet psov uspeli umakniti življenju, kakršno jih je verjetno čakalo," je povedala Andrea Bogataj Krivec iz Obalnega društva proti mučenju živali.

 

Zoper lastnika bo podana kazenska ovadba suma storitve kaznjivega dejanja mučenja živali.

 

Rane enega od psov:

 

 

Foto: Dare Čekeliš

 

Debata in komentarji na Facebooku tukaj in tukaj.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.