Telovadba s psom: postavljanje zadnjih tačk na višje predmete

S pomočjo Urške Kramar, inštruktorice KD Maribor s kinološkimi licencami in vodje programa "Fit4paws", mesečno pripravljamo posebno rubriko, v kateri boste lahko spoznali nekaj zanimivih vaj za vas in vašega štirinožnega prijatelja. Tako boste lahko skupni čas tudi v prihodnje preživeli aktivno in se ob tem zabavali. Predlog vaje za mesec maj je namenjen predvsem vašemu štirinožnemu prijatelju - postavljanje zadnjih tačk na višje predmete.

 

Prvi korak

 

Če želimo, da se bo pes z zadnjimi tačkami postavljal na višje predmete - stopnice, debla, škatle…, ga moramo najprej naučiti hoje nazaj. Najlažje ga naučimo hoje nazaj tako, da se mi pomikamo proti psu in vsak korak nazaj, ki ga naredi obilno nagradimo. Ker mnogim psom hoja nazaj ni najbolj domača, lahko jim je celo neprijetna, se zna zgoditi, da se pes sprva ne bo pomikal nazaj ampak se bo obračal stran od nas. Zato si pomagamo tako, da s steno in dodatno ogrado (klop, stol…) naredimo koridor, ki bo psu na nek način pomagal, da se premika nazaj oz. stran od nas v koridorju, med tem ko bomo mi stopali proti njemu.

 

Za začetek pri psu utrdimo hojo nazaj. Izvajamo krajšo vadbo in psa za nekaj korakov nazaj nagradimo. Postopoma začnemo uporabljati ukaz za izvedbo vaje, na primer "nazaj".

Drugi korak

 

Naslednje stopnje se lotimo, ko pes suvereno obvlada hojo nazaj in mu pomikanje nazaj ni neprijetno. Psa z ukazom, ki smo ga izbrali za hojo nazaj, usmerjamo k temu, da se z zadnjima tačkama povzpne na višji objekt. Začnemo z nižjim predmetom, na primer s knjigo. Vsako stopnjo utrdimo do te mere, da pes vajo izvaja z veseljem. Šele nato predmet zamenjamo z nekoliko višjim. Postopoma preidemo do stopnje, ko lahko psa pripravimo do tega, da zadnje tačke dvigne na deblo v gozdu ali celo na navpično steno in naredi stojo.

 

Pri tej vaji pes krepi mišice sprednjega dela telesa, predvsem sprednjih nog, pri dviganju nog na višje predmete pa se aktivirajo tudi hrbtne in trebušne mišice ter mišice zadnjih nog. Za izvajanje vaje je potrebna tudi določena mera ravnotežja, predvsem pri dvigovanju tačk na visoke ali skoraj navpične predmete. Vaja je koristna tudi za izboljšanje odnosa vodnik - pes, saj mora pes izkazati določeno mero zaupanja in pozornosti do vodnika, med tem ko hodi vzvratno in nima nadzora nad dogajanjem za njegovim hrbtom.

Opozorilo

 

Te vaje naj ne izvajajo psi, ki imajo težave s sklepi ali hrbtenico, prav tako naj vaje ne izvajajo prekomerno prehranjeni psi, saj so sile, ki delujejo na sklepe in hrbtenico pri dvigovanju teže telesa velike in lahko privedejo do bolečine in poškodb.Rubriko pripravlja:Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.