Telovadba s psom: Hoja po dveh nogah

S pomočjo Urške Kramar vodje programa "Fit4paws", bomo tudi po poletnem premoru pripravljali posebno rubriko, v kateri se lahko naučite nekaj zanimivih vaj za vas in vašega štirinožnega prijatelja. Tako boste lahko skupni čas tudi v prihodnje preživeli aktivno in se ob tem zabavali. Tokrat vam predstavljamo navodila za vadbo hoja po dveh nogah. S to vadbo pes krepi predvsem mišice zadnjih nog in vadi vzdrževanje ravnotežja. Najlažje ga dvigovanje na zadnjih tačkah naučimo s priboljškom in klikerjem, saj lahko tako hitro potrdimo vsak najmanjši poskus.


1. korak

S priboljškom psa iz stoječega ali sedečega položaja poskušamo zvabiti do tega, da se v želji po priboljšku dvigne na zadnjih tačkah. Po navadi nam to hitro uspe, a nikakor ne smemo že takoj zahtevati, da kuža dalj časa vztraja na zadnjih tačkah ali celo hodi.

 

2. korak

Kot zmeraj začnemo postopoma. Najprej pohvalimo vsak poskus, nato vztrajanje sekundo ali dve, nato pa čas podaljšujemo in poskušamo psa zvabiti do tega, da naredi kakšen korak. Psa obilno nagrajujemo in mu ne dajemo občutka, da priboljšek zmeraj, ko se dvigne na zadnje tačke, pobegne stran od njegovega smrčka, saj se bo tako hitro naveličal in vaje ne bo izvajal z veseljem.

 

Vaje naj ne izvajajo psi, ki imajo bolečine ali poškodbe zadnjih nog, psi, ki imajo težave s sklepi in/ali s hrbtenico.


 
Besedilo in foto: Urška Kramar

 


Rubriko pripravlja:Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.