Telovadba s psom: v vodi

S pomočjo Urške Kramar, inštruktorice KD Maribor s kinološkimi licencami in vodje programa "Fit4paws", mesečno pripravljamo posebno rubriko, v kateri spoznavate zanimive vaje za vas in vašega štirinožnega prijatelja. Tako lahko skupni čas tudi v prihodnje preživljate aktivno in se ob tem zabavate.

 

Ker je tu poletje in s tem višje temperature je pomembno, da tudi aktivnosti s psom temu prilagodimo. Plavanje je tako za nas in našega psa idealna aktivnost v poletnih dneh. Plavanje ima številne pozitivne učinke: zaradi vzgona so razbremenjeni sklepi in kosti, zato je še posebej primerno za pse, ki imajo sicer težave s sklepi, so pretežki ali so v procesu rehabilitacije po poškodbi. Zaradi upora pa mora pes med plavanjem vseeno aktivirati večino svojih mišic, posledično se pozitivni učinki odražajo na srčno-žilnem sistemu, ob tem pa ga voda prijetno ohladi tudi v najbolj vročih dneh.


Vendar pa ni samoumevno, da bo naš pes dejansko plaval ali da bo sploh želel v vodo. Psi so namreč glede odnosa do vode zelo različni. Nekateri jo naravnost obožujejo, kar je pogosto povezano s pasmo psa (labradorci in zlati prinašalci ter ostale pasme, ki jih uporabljajo tudi za prinašanje iz vode, po navadi obožujejo vodo), nekateri psi si sicer upajo v vodo, a ne zaplavajo, spet tretji pa se vode na daleč izogibajo ali celo bojijo.

 

Strah pred vodo je lahko povezan z negativno izkušnjo v preteklosti: s siljenjem v vodo ali padcem v vodo… Zato je zelo pomembno, da že mladička navajamo na aktivnosti v vodi in mu omogočimo, da raziskuje ter se z nami igra v zelo nizki vodi. Psa nikoli ne vlečemo v vodo s povodcem. Prav tako ni najbolje, da psa vzamemo v naročje in ga odnesemo v globoko vodo, saj lahko to pri nekaterih psih sproži strah in paniko. Pri tem lahko poškodujejo tudi nas(nas opraskajo ali ugriznejo), strah pred vodo pa lahko ostane ali se celo poveča. Takšna početja znajo biti nevarna tudi za psa, saj se nekateri psi ob tem zelo preplašijo in če niso dobri plavalci, bi se v najhujšem primeru lahko celo utopili.

 

Psa torej začnemo na vodo navajati postopoma. Najprej ga pustimo, da sam razišče okolico, nato pa ga poskušamo zvabiti do tega, da naredi prve korake in zmoči vsaj šapice. Če opazimo, da je zadržan, vsak korak proti vodi ali v vodi nagradimo. Čim opazimo, da je psu neprijetno, raje odnehamo, da ne bi dosegli nasprotnega učinka in bi pes razvil še večji strah oziroma zadržanost. Ko vidimo, da pes že bolj sigurno stopa po vodi ali celo zaplava in če rad prinaša stvari, lahko poskusimo s kratkimi meti palice, plavajoče žogice... Ob tem psa spodbujamo k temu, da gre po predmet in ga prinese. Vendar moramo biti pozorni na to, da predmeta nikoli ne vržemo v pregloboko vodo, če pes pred tem še ni zaplaval, saj bi lahko s tem povzročili nepričakovano negativno izkušnjo.


Ob tem ne smemo pozabiti, da so nekateri psi že v osnovi zelo dobri plavalci. Nekatere pa sicer lahko naučimo plavati, a plavajo nekoliko slabše. Obstajajo pa tudi psi, ki se nikoli ne naučijo plavati. Zato obstajajo rešilni jopiči in podobni pripomočki, s katerimi lahko psa zaščitimo in mu pomagamo pri plavanju, če ni najboljši plavalec, a je vseeno rad v vodi. Vse skupaj je seveda najlažje, če imamo "morskega psa", ki nam pobegne v vsak potoček, ribnik in v morje ali se zlekne v najbolj blatno lužo, ko ga pred obiskom gledališča, v večerni obleki peljemo na hiter sprehod. V tem primeru se lahko prepustimo uživanju z našim kosmatincem: skupaj plavamo, mečemo žogice, skačemo v vodo in porabljamo kalorije. Mimogrede, med plavanjem porabimo več kalorij kot bi jih porabili za enako razdaljo teka ali kolesarjenja, ob tem pa plavanje zelo pozitivno vpliva na našo psiho in odpravlja stres.

 

 

Zato uživajte poletje skupaj z vašimi najdražjimi in vašimi kosmatinci, v vročih poletnih dneh skočite v vodo ali se podajte v hribe, kjer bodo najbolj uživali tudi vaši psi. Upamo, da vam bodo fotografije ob tem besedilu dale kakšno idejo in navdih za poletje. Avtorica fotografij je mlada in obetavna fotografinja Anja Troha, ki je prijazno prispevala svoje fotografije za ta prispevek.

 


Rubriko pripravlja:

 


Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.