Telovadba s psom, vaja "za doma": KUKU

S pomočjo Urške Kramar, inštruktorice KD Maribor s kinološkimi licencami in vodje programa "Fit4paws", bomo mesečno pripravljali posebno rubriko, v kateri boste lahko spoznali nekaj zanimivih vaj za vas in vašega štirinožnega prijatelja. Tako boste lahko skupni čas tudi v prihodnje preživeli aktivno in se ob tem zabavali. Prva vaja za doma se imenuje kar "kuku" ali noj.

Prvi korak

 

Psa naučimo, da se s sprednjimi tačkami povzpne na našo desno podlaket, ki jo imamo v vodoravnem položaju. To nam bo na dokaj enostaven način uspelo s priboljškom, ki ga imamo v drugi roki. S priboljškom torej psa vodimo tako, da položi obe tački na podlaket in se opira na nas, stoji samo na zadnjih tačkah. Ko nam to uspe psa obilno nagradimo in pohvalimo.

 

Za začetek utrdimo ta položaj. Izvajamo krajšo vadbo in psa za nekaj ponovitev zaporedoma nagradimo.

 

Drugi korak

 

Naslednje stopnje se lotimo, ko pes že obvlada položaj, ki smo ga naučili v prvem koraku. Psa torej iz položaja, ko se upira na podlaket s priboljškom zvabimo v položaj, pri katerem glavo pomakne pod našo roko oz. pogleda pod našo roko.


S to vajo lahko kar v dnevni sobi, na nedrseči podlagi, krepimo mišice obeh zadnjih tačk. Ob tem pes obremeni tudi hrbtne mišice. Korak druge opisane vaje krepi predvsem vratne mišice. Vaja je dobra tudi za izboljšanje ravnotežja in koordinacije. Moramo jo izvajati na pravilen način in ne prepogosto, prav tako te vaje naj ne izvajajo psi, ki imajo sicer težave s sklepi ali jih sklepi bolijo.Rubriko pripravlja:Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.