12.05.2020

Testiranje živali na okužbo z virusom brezplačno za tiste, ki so virus preboleliMnoge je v minulih dneh nekoliko vznemirilo obvestilo Veterinarske fakultete, v katerem osebe, ki so prebolele virus Covid 19 vabijo, naj svoje živali pripeljejo na brezplačno testiranje. "Kako, če pa se psi ne morejo okužiti s korono," se glasi eden od komentarjev. Veterinarska fakulteta je izdala izčrpna pojasnila, katerih izvleček objavljamo v nadaljevanju:

Komu so namenjena testiranja?

Kot kaže, so za okužbo z virusom najbolj dovzetne mačke in beli dihurji, manj pa psi. Lastniki naštetih in drugih živalskih vrst lahko živali pripeljejo na Veterinarsko fakulteto, kjer jim bodo odvzeli ustrezne vzorce (bris nosu in žrela ter vzorec krvi), ki jih bodo uporabili za dokazovanje virusa z molekularnimi metodami in odziv na morebitno okužbo, sporočajo s fakultete. "Testiranje živali zlasti priporočamo tistim lastnikom, ki so preboleli okužbo s SARS-CoV-2 ali drugo akutno okužbo dihal in so bili med boleznijo v stiku z živaljo. Postopek odvzema vzorcev je za žival neboleč oziroma minimalno stresen, diagnostični postopek za dokaz virusa pa hiter, tako da lastniki lahko pričakujejo rezultat v nekaj dneh. Testiranje prisotnosti virusa je namenjeno predvsem živalim iz gospodinjstev z bolniki oziroma prebolelimi in je za lastnike le-teh brezplačno," dodajajo v sporočilu. Lastniki živali, ki bi se odločili za testiranje, se morajo za odvzem vzorcev predhodno najaviti z elektronskim sporočilom na KoronaVet.VF@vf.uni-lj.si, kjer bodo dobili vsa nadaljnja pojasnila in navodila v zvezi s testiranjem živali.

Zakaj testiranje živali?

"Zaenkrat ni nobenih podatkov, ki bi kazali na možnost prenosa virusa z živali na človeka, zaradi česar menimo, da okužene živali ne predstavljajo nevarnosti za ljudi," navajajo na strani Veterinarske fakultete. O novem koronavirusu je sicer še veliko neznanega, zato so pomembne vse raziskave, ki bodo pojasnile načine okužbe, poti prenosa virusa, obstojnost virusa v okolju in način delovanja virusa, še dodajajo. "Zaradi tega smo se na Veterinarski fakulteti odločili, da začnemo preverjati prisotnost virusa pri domačih živalih, ki so bile v stiku z bolniki s COVID-19. Rezultati teh raziskav bodo pokazali, kako pogosto se virus prenaša z ljudi na živali, koliko časa se virus zadržuje v živalih in podobno. Hkrati pa bodo rezultati pomembni za razumevanje, ali virus povzroča kakršnakoli obolenja tudi pri živalih, za boljše razumevanje poti okužb pri ljudeh ter tudi za razumevanje poteka bolezni pri ljudeh. Glede na do sedaj znane podatke živali, pri katerih bi ugotovili prisotnost virusa SARS-CoV-2, lahko ostanejo v domači oskrbi, saj ne predstavljajo nevarnosti za širjenje okužbe. Pri rokovanju s takšnimi živalmi pa priporočamo splošne higienske ukrepe," še pišejo na spletni strani Veterinarske fakultete.

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.