14.07.2020

Toplotni udar usoden še za enega psa! Nevarno tudi ležanje na soncu!

"Včeraj smo v naši ambulanti obravnavali letošnji prvi primer toplotnega udara. Kljub temu, da je imel kuža Švejk res odgovorne lastnike, ki so odreagirali takoj in so bili zanj pripravljeni storiti vse, Švejku žal nismo mogli pomagati. Kljub intenzivni oskrbi in prejeti transfuziji nas je zvečer zapustil," so sporočili veterinarji iz ambulante Vet4Pet. "Lastnike živali bi radi opozorili, kako zelo nevarna je zanje vročina. Švejk se je pregrel na domačem dvorišču (kljub senci) in ne v vozilu ali kateremkoli drugem soncu izpostavljenem prostoru. Zato pazite na svoje živali tudi v domačem okolju in poskrbite, da bodo imele vedno na voljo senčen, hladen prostor in dovolj vode," navajajo pri Vet4Pet. Psu zaradi posledic toplotnega udara pred dvema tednoma niso mogli pomagati niti v ambulanti Moste. Tudi v tem primeru je šlo za podobne okoliščine, kot pri Švejku.

Psi nimajo učinkovitih sistemov ohlajanja, kot jih imamo ljudje (predvsem potenje), zato se zelo hitro pregrejejo. Za toplotni udar je značilnih več znakov, lahko se pojavijo le nekateri ali pa vsi. Zelo značilno je hitro dihanje (sopenje) in hitrejše bitje srca. Če takemu psu pogledamo v gobček in opazimo motne sivkaste ali rožnate dlesni in živo rdeč jezik ter gosto in lepljivo slino, moramo posumiti na toplotni udar. V hujših primerih lahko pes zapade v šok, komo in celo umre. Ukrepati moramo zelo hitro. Takoj je potrebno poklicati veterinarja in mu sporočiti, da bomo v ambulanto prišli s psom, ki ima toplotni udar. Medtem že začnemo ohlajati psa, tako da ga umaknemo v senco oziroma v hladnejši prostor in zagotovimo kroženje zraka okoli njega. Hladimo ga tudi tako, da mu na predel trebuha, kjer je manj dlake in na blazinice na nogah položimo hladne obkladke. Psi sumu na toplotni udar psa nikoli ne smemo polivati s hladno vodo, saj bi bile posledice tega lahko zelo hude!

Fotografija je simbolična

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.