0
0,00 €

Tragedija Titanika usodna tudi za devet psov

15. aprila 1912 je v najhujši pomorski nesreči v zgodovini in po skoraj triurni agoniji potonil Titanik. Ob krstu je bila to največja in najbolj razkošna potniška ladja na svetu. Mogočna čezoceanka je s preko 2000 potniki iz angleškega Southamptona izplula proti New Yorku, kamor pa nikoli ni prispela. V nesreči, ki se je pred natanko stotimi leti zgodila na ledenem morju severnega Atlantika je umrlo več kot 1500 ljudi, preživelo jih je le 705.

 

O Titaniku je bilo že ogromno izrečenega, napisanega in posnetega. Manj znano je, da so bili na ladji prisotni tudi psi in kakšna je bila njihova usoda.

 

Karte so dosegale visoke cene, za štirinožne prijatelje je bilo potrebno plačati kot za otroka, zato so pse imeli s seboj le petični gostje, ki so posedovali drage pasemske primerke in so potovali v prvem razredu (vozovnica je za ta razred stala 4500 dolarjev, kar je 150 krat več kot vozovnica tretjega razreda). Ravno 15. aprila, na dan nesreče, bi se na ladji morala odvijati tudi manjša pasja razstava.

 

Za pse je bilo na Titaniku lepo poskrbljeno, nastanjeni so bili v posebnih prostorih, osebje jih je večkrat dnevno vozilo na sprehode.

 

O tem koliko psov je bilo na Titaniku in koliko jih je preživelo brodolom, je moč najti različne podatke, ampak najbolj verjetno je, da jih bilo 12, od teh so preživeli samo trije. Eden od preživelih je bila Lady, mladiček pasme pomeranec v lasti Margaret Hayes. Med evakuacijo je Margaret psičko ovila v odejico. Ko se je vkrcala v reševalni čoln, so člani posadke mislili, da gre za dojenčka in so ji dovolili, da psičko vzame. Ostala preživela sta bila ravno tako manjša psa, še en pomeranec in pekinezer.

 

Psi iz fotografije nesreče niso preživeli

 

Bankir Daniel Williams se je rešil, njegov francoski buldog Gamin de Pycombe, šampion, ki ga je lastnik malo prej kupil in odštel zanj veliko denarja, ni preživel. Terierja Kitty in Airedale, psa najbogatejšega potnika na Titaniku sta delila žalostno usodo njunega lastnika Johna Jacoba Astorja IV in sta utonila skupaj z ladjo.

 

Psa najpremožnejšega potnika

 

Pretresljiva je zgodba Ann Elizabeth Isham, ki je bila že na reševalnem čolnu, ko se je odločila, da se vrne na ladjo in iz kletke reši svojo nemško dogo. Nikoli več se ni vrnila, nekaj dni kasneje pa so jo skupaj s psom našli mrtvo – Annino truplo se je oklepalo ljube živali.

 

Na Titaniku mačk ni bilo, čeprav so jih v tistih časih na ladje pogosto jemali, saj bi naj prinašale srečo.

 

Besedilo: Pes moj prijatelj

Foto: VIR in Wikipedia

CEPLJENJE IN ČIPIRANJE?

  • Cepljenje proti steklini je obvezno za vse pse. Cepljenje je obvezno prva tri leta vsako leto, potem pa po navodilih proizvajalca cepiva. Pes mora biti označen z mikročipom in prvič cepljen proti steklini najkasneje do dopolnjenega tretjega meseca starosti.

Zadnji oglasi

Oddajo se: Prikupna Meri išče novega skrbnika
Prijazna in prikupna Meri išče odgovornega in aktivnega lastnika, ki bo njene dneve krajšal s šolanjem in igro. Je prijazna,...
Izgubljeni: NUJNO! Miki je pobegnil in že nekaj dni ga neuspešno iščejo
"Že nekaj dni pogrešamo Mikija...! Bili smo pri moji mami na Štajerskem pri Ponikvi pri Šentjurju. Vaščani so pokali...
Najdeni: Čigav je ta kuža?
Karlie je bil najden v parku Tabor v Ljubljani. Kuža ni čipiran in trenutno še vedno iščejo njegove lastnike. Če jih ne bodo...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno