08.09.2020

Ključni razlogi za sprehajanje v zavetišču!

Vsakič, ko svoj čas namenimo drugim in storimo nekaj dobrega, nas obda občutek veselja. Razveselimo štirinožne prijatelje in se odpravimo na obisk bližnjega zavetišča za živali. Živali, ki jih boste obiskali ali celo peljali na sprehod, vam bodo še posebej hvaležne, saj jim boste zares polepšali dan.V Sloveniji je več kot deset zavetišč za živali. Nekatera so manjša, spet druga večja, vsem pa je skupno, da dajejo začasen dom številnim živalim. Pozanimajte se, kje v vaši okolici je najbližje zavetišče, in poizvedite, ali je možno sprehajanje psov. Vsako zavetišče ima svoj urnik in način dela, zato je dobro, da se pogovorite, kakšne so možnosti, kaj je zaželeno in kaj ne.

Kot obiskovalec lahko zavetišču oziroma nastanjenim živalim pomagate na različne načine, med drugim s sprehajanjem, socializacijo in negovanjem. Sprehajalci izkušnje, pridobljene v zavetišču, neposredno širijo v družbo in tako prispevajo k večji ozaveščenosti družbe in k dvigovanju odgovornosti posameznikov.

Sprehajanje psov je odgovorno delo

Sprehajanje psa v zavetišču je veliko več kot le vodenje psa na vrvici. Gre za odgovorno delo. Zavetišča omogočajo sprehajanje psov, saj želijo živalim, ki jih imajo v varstvu, popestriti bivanje v zavetišču in poskrbeti za kakovostno socializacijo. Številni psi v zavetišču prvič vzpostavljajo pristen stik s človekom, spet drugi ga tako ohranjajo.

Pri sprehajanju psov iz zavetišča je potrebna dodatna pozornost, zato moramo pred sprehajanjem po večini opraviti interno izobraževanje. V nekaterih primerih je sprehajanje psov mogoče le za stalno ekipo sprehajalcev. V vam najbližjem zavetišču za živali se pogovorite, kako sprehajanje psov poteka pri njih oziroma kako lahko postanete del ekipe sprehajalcev.

Pomen sprehajanja psov je tudi ta, da se psi gibljejo tudi zunaj zavetišča in niso ves čas prostorsko in socialno omejeni. Psi z vohanjem na sprehodih zbirajo informacije iz okolja, ki so zanje pomembna dnevna miselna zaposlitev.

Na dnu tega prispevka lahko najdete povezave do pogovorov, ki smo jih opravili s sprehajalci v nekaterih naših zavetiščih. Spoznajte to "delo" iz prve roke.

Članek "Trije ključni razlogi za sprehajanje v zavetišču!" je bil izvorno objavljen v reviji Štiri tačke

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.