02.10.2017

Tudi invalidni psi si zaslužijo dostojno življenje!

V sklopu oktobrskega projekta Srce za tačke bomo posebno pozornost namenili tudi bolj ranljivim skupinam živali, kot so na primer invalidne, slabovidne, naglušne in ostarele živali, ki imajo na žalost manj možnosti, da najdejo topel dom in skrbeče lastnike. V naslednjih dneh bomo na našem portalu predstavili srečne zgodbe takih živali in njihovih novih skrbnikov. Slednji bodo iz prve roke spregovorili o življenju s psom, ki ima tri nogice ali slabovidnim kosmatincem. Predstavili bomo tudi nekaj čudovitih zgodb posvojitve pasjih starčkov. Prav tako pa bomo s skupnimi močmi poskušali poiskati nove domove živalim, ki imajo katero od navedenih lastnosti.

 

Pes je lahko nogico izgubil denimo v prometni nesreči, nekateri psi so seže skotili slepi ali gluhi. Taki psi imajo pogosto veliko manj možnosti, da jih v svoje zavetje sprejmejo ljudje, ki se odločajo za posvojitev psa iz zavetišča. A k sreči mnoge srčne zgodbe posvojitev kažejo, da posvojitev psa z določeno "hibo" prinese v življenje veliko lepega. Tako psu, kakor tudi skrbniku.

 

 

TUDI PSI S TREMI NOGICAMI VESELO TEKAJO!

 

"Na srečo so psi zelo prilagodljiva bitja, zelo dobro se navadijo tudi na različne oblike invalidnosti in jim to sploh ne zmanjšuje kakovosti življenja," nam zaupa priznani kinolog Jože Vidic. "To velja tudi za primer, ko kuža iz kateregakoli razloga izgubi eno od okončin. Na to se kaj kmalu navadi, nima težav z ravnotežjem in lahko veselo teka. Gre celo brez obeh zadnjih nog. Tudi v Sloveniji je kar nekaj primerov, ko sta psu odpovedali zadnji nogi, skrbnik pa si je zanj omislil poseben voziček, ki invalidnemu psičku omogoča gibanje," pojasnjuje Vidic.

 

 

SLEPOTA PRI PSU NI NOBENA POSEBNA OVIRA

 

Nekatere pasme psov se skotijo popolnoma gluhe ali slepe oz. slabovidne. Na srečo pri psu vid ni najbolj pomembno čutilo, saj ga lahko zelo uspešno nadomestijo druga čutila, se pravi, voh, sluh in tip. "V domačem okolju (v hiši, na domačem vrtu), ki ga pes pozna, se slepi pes giblje brez težav, saj si zapomni, kako je hiši razporejeno pohištvo in drugi predmeti. Prav tako se brez težav giblje po znanih sprehajalnih poteh, tam ga imamo lahko celo brez povodca (če je seveda dovolj vodljiv in ubogljiv)," nam pove Jože Vidic in dodaja, da moramo biti na sprehodih s slepim psom bolj pazljivi pri srečanjih z drugimi psi, saj je čutilo vida v takšnih primerih pomembno in ga pes potrebuje. "Psi namreč pred srečanji s sovrstniki oddajajo različne telesne znake, ki sovrstnikom sporočajo, kako so razpoloženi. Ampak v takšnih primerih lahko slepemu ali slabovidnemu psu uspešno pomaga njegov skrbnik. Iz svojih izkušenj lahko povem, da slepota pri psu ni kakšna posebna ovira," dodaja Vidic.

 

 

GLUHOST NE PREDSTAVLJA TEŽAVE

 

"Naša prejšnja kodrica Vanda je bila zadnja tri leta življenja povsem gluha. Dočakala je starost 16 let. Njeno gluhost smo razumeli, jo upoštevali in smo se nanjo navadili. Sožitje z njo zaradi gluhosti ni predstavljalo kakšnih posebnih težav," pojasnjuje sogovornik. Navadili so jo, da se je odzivala na njihove vidne znake. Na znak je prišla, ko so jo "poklicali, ko so spustili roko k tlom se je ulegla, na vidno povelje se je tudi usedla … "Malce več težav je bilo, ko je med sprehodom naletela na kakšen zanimiv vonj ali na kakšne ostanke hrane – kljub visoki starosti je bila še vedno "navihana". Treba je bilo steči do nje in ji razložiti, da ne dela prav," zaključuje Jože Vidic.

 

Psički z navedenimi lastnostmi so čudovita bitja! Sledite našim zgodbam, spoznajte mnoge srečne zgodbe posvojitev takih kužkov in premislite, v kolikor se odločate za posvojitev psa, da bi v svoj dom sprejeli morda prav takega "navihančka".

 

 

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.