02.04.2020

Umivanje tačk z varikino? Tega res NE počnite!

Italijansko javnost je v preteklih dneh razburilo priporočilo enega od veterinarjev, ki je v eni bolj gledanih televizijskih oddaj skrbnikom psov svetoval, naj po sprehodih psom šape namočijo v čisto varikino. Podobne pozive je sicer zaslediti tudi v nekaterih naših medijih, zato je pomembno, da je javnost seznanjena z resničnimi informacijami. Italijanskega veterinarja so sicer javno "okregali" mnogi kolegi iz stroke, prav tako se je od izjav kasneje ogradila tudi televizijska hiša.



Vsi vemo, da je čiščenje tačk, še posebej v teh dneh izredno pomembno. Kot je namreč znano, virus COVID19 ostane na površini in celo na asfaltu tudi do 48 ur, kar pomeni, da ga lahko kuža prinese tudi v stanovanje! "Namakanje tačk v varikino po sprehodih ni v redu. Slednja namreč zelo razdraži pasje tačke, pride lahko tudi do hudega vnetja," za naš portal pojasni Lara Kralj dr. vet. med. Kot dodaja, bo povsem zadostovalo, če psu tačke očistite z milno raztopino. Uporabite lahko tudi registrirane spreje, ki vsebujejo klorheksidin, robčke ali šampone, ki so namenjeni za razkuževanje pasjih tačk.

Uporabljanje varikine za razkuževanje pasjih tačk ima lahko zelo neprijetne posledice. Ta lahko namreč razžre kožo (tako kot ljudem roke), psi lahko nato tačke tudi ližejo in se posledično zastrupijo, pravi izolska veterinarka.

Bržkone pa je potrebno ponovno poudariti, naj skrbniki psov pri čiščenju tačk uporabljajo rokavice in si roke po opravilu dobro operejo po postopkih za pravilno pranje rok. V teh dneh sprehode ustrezno skrajšate in se izogibate ostalim sprehajalcem na ustrezni razdalji. V kolikor ste bili kljub temu v večji skupini sprehajalcev, ob prihodu obrišite tudi dlako psa z ustreznim pripravkom in s papirnato brisačo ali krpo za enkratno uporabo.

Foto: expertoanimal.com

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.