20.07.2020

V Mariboru prisotna pasja kuga

Kot poročajo na portalu MMC RTV Slovenija, so preiskave divjadi iz enega od lovišč Lovske zveze Maribor pred kratkim pokazale prisotnost pasje kuge. To virusno bolezen so odkrili pri jazbecu in kuni belici, kapljično pa se lahko hitro prenese tudi na pse. V Lovski zvezi Maribor so zato lastnike lovskih psov opozorili, naj svoje živali proti pasji kugi redno cepijo, opozorilo pa velja tudi za lastnike vseh drugih psov, še posebej, če z njimi veliko časa preživijo v gozdovih.


 

Pasja kuga je virusna bolezen, ki se lahko hitro prenese z divjadi na pse, včasih tudi na mačke, prenos na človeka pa ni mogoč. ''Če psi nekontrolirano tekajo po naravnem okolju, lahko rečemo tudi po lovišču, je večja možnost, da pridejo v stik z obolelo živaljo in se okužijo ter to okužbo prenašajo naprej,'' je za MMC poudaril Marjan Gselman iz lovske zveze. Specifičnega zdravljenja pasje kuge ni. Če bolezen dovolj zgodaj odkrijemo in jo zdravimo s podporno terapijo, imamo možnosti, da psa rešimo. Podporna terapija pomeni dajati antibiotike, infuzije, vitamine, sredstva proti bruhanju in driski, zdravila proti drgetanju in krčem in protivnetna zdravila. Če pa je bolezen že napredovala, se jo zelo težko pozdravi in pes pogine ali pa ga moramo uspavati. Pes, ki preboli pasjo kugo, je nanjo odporen do konca življenja.

Preverite, ali ima vaš pes opravljena ustrezna cepljenja proti kužnim boleznim. Vsekakor pa veterinarji svetujejo, da psa cepite, če je od zadnjega cepljenja minilo več kot dve leti. Posebej pa bodite pozorni na sprehodih - psov ne spuščajte s povodcev in jih imejte pod nadzorom!

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.