24.09.2015

VIDEO: Francija. "živaloljubci" brezdomcu ukradli psa

Društvo za zaščito živali Trebnje je te dni delilo video posnetek, na katerem dva posameznika (vir na Yotube navaja, da naj bi šlo  za člane združenja "Cause Animal Nord"), brezdomcu nasilno vzameta majhnega kužka. Kot je razvidno na posnetku so pri tem izredno odločeni in nasilni, brezdomec pa jim skuša prevzem preprečiti ter je nad potezo izredno presenečen.

 

Ob tej objavi pa se v trebenjskem društvu razvije debata, kako se v takih zadevah odzvati. "Brezdomec ima psa raje kot marsikateri drugi skrbnik, zanj skrbi kolikor le lahko. Živita skupaj oziroma sta nerazdružljiva: za krdelni nagon psa je odlično poskrbljeno. Problem pa je hrana, zavetje in cepljenje, čipiranje, zdravljenje. Večino od naštetega je problem tudi za brezdomca," zapišejo na svoji Facebook strani. Ob tem razmišljanju naletijo torej na ideološko dilemo kaj v takem primeru narediti. Pri tem zapišejo več točk razmišljanja:

a) odvzeti (ukrasti) psa brezdomcu, ki si lahko čez čas omisli novega, ko prejšnjemu še nismo uspeli najti idiličnega doma (in potem smo v začaranem krogu in si le kopičimo nove in nove pse) - pes se bo v novem domu (če bo res idiličen) hitro navadil, medtem ko brezdomcu povzročimo še dodaten problem, tegobe, stres, ko mu odvzamemo edinega pravega prijatelja, ki ga sprejema takšnega kot je, brez da bi ga obsojal za neuspeh v človeškem svetu;


b) pustiti psa brezdomcu, in ker ni rešitev obrniti se vstran, zbirati hrano vsaj za psa, zbirati prispevke za čipiranje, cepljenje, zdravstveno oskrbo (ter sterilizacijo/kastracijo), poskusiti najti zavetje za oba;


c) kakšna druga rešitev, ki bi morala priti s strani države in kot naprimer narediti domove za brezdomne (ne rabijo biti veliki, luksuzni, le zavetje pred mrazom, vročino, dežjem...) in jim dati delo (lahko tudi delo, kot je bilo včasih v stari Jugoslaviji, ko so vsi ljudje za dobro države en dan tu in tam delali cesto... in da na tak način vračajo državi, kar vlaga v njih - seveda ne v smislu suženjstva), da bodo sami lahko skrbeli za psa tako kot je treba.


d) Točka vprašaj, dilema kaj narediti?

 


Kaj pa je vaše mnenje? Kaj je najboljša rešitev v takem primeru?

Naj bo debata, ne pa kpica žaljenj ali zaničevanja....

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.