11.08.2020

Visoka kazen za Zavetišče Perun, to še naprej opravlja delo za dve občini

Kljub zagotovilom, da bo s 1. marcem Zavetišče Perun dokončno zaprlo vrata, se to (vsaj za zdaj) ni zgodilo. Zavetišče se je v zadnjih letih znašlo pod plazom očitkov o nepravilnostih pri skrbi za živali. Veliko nepravilnosti pri delovanju zavetišča je ugotovila tudi veterinarska inšpekcija. Večina občin, ki jih je v minulih letih pokrivalo zavetišče, je našla alternative. Manjše občine tako z letošnjim letom sodelujejo z Zavetiščem Horjul, Občini Tržič in Radovljica ter Mestna občina Kranj pa so pogodbo sklenile z Zavetiščem Ljubljana.

Zavetišče medtem delo še naprej opravlja za dve občini, in sicer Jesenice in Kranjska Gora. Kot poroča spletno Delo, pa je lastniku Branku Pircu inšpekcija uprave za varno hrano izdala prekrškovno odločbo, v kateri mu je za 7 prekrškov naložila 13.042 evrov kazni in 1.334 evrov povračila sodnih stroškov. Gre za najvišjo kazen, ki jo je kdaj dobilo katero od slovenskih zavetišč.

Spomnimo. Veterinarska inšpekcija je lani v Perunu naletela na zajeten kup nepravilnosti: lastnik ni vodil evidence o živalih, ni imel potrdil o posegih, novim skrbnikom je oddajal živali, ki niso bile veterinarsko pregledane, ni izvedel registracije psov, v okolje je vračal nesterilizirane oziroma nekastrirane mačke, občinam in upravi za varno hrano je napačno poročal o številu živali in veterinarskih posegih ter ni aktivno iskal lastnikov za živali, predvsem za mačke. Največji očitek se je nanašal na nezakonito ravnanje z mačkami, ki naj bi jih lastnik zavetišča lovil in večino odvrgel kar nazaj v gozd ali nekam ob Savo. Poročilo o delu zavetišča za leto 2018 kaže, da je Perun obravnaval 582 mačk, kar 517 pa so jih vrnili v okolje. Novim skrbnikom je zavetišče oddalo zgolj 18 mačk. "Mačke, ki se odlovijo in nimajo lastnika, se sterilizirajo in kastrirajo, nato oskrbijo in šele nato vrnejo v okolje, iz katerega so bile odvzete. Teh mačk se ne sme odvreči kar v katerokoli okolje," je bila v Tedniku jasna direktorica veterinarske inšpekcije Andreja Bizjak.

Za naš portal so pri nekaterih gorenjskih občinah v začetku leta povedali, da so z delovanjem Zavetišča Perun zelo zadovoljni. Očitkom, ki se pojavljajo v medijih večinoma ne verjamejo in jih jemljejo za prenapihnjene, so dejali. Slednje so kasneje potrdili tudi na tiskovni konferenci sedmih občin Zgornje Gorenjske, kjer so župani izrekli javno pohvalo in podporo Branku Pircu ter njegovemu zavetišču, na ta račun pa so si najverjetneje želeli zagotoviti sodelovanje z zavetiščem tudi za naprej. Župan občine Gorje Peter Torkar je denimo dejal, da je v Perunu za izgubljene živali poskrbljeno "skoraj lepše kot marsikje na domovih, kjer imajo pse in mačke". Na tiskovni konferenci je bilo iz ust nekaterih županov slišati, da so v ozadju medijskih "pritiskov" na lastnika Zavetišča Perun predvsem interesi prevzema njegove dejavnosti zavetišča - tem besedam se je pridružil tudi Branko Pirc, ki je izrazil prepričanje, da za vsem stoji vodja društva za zaščito živali, ki mu želi prevzeti zavetišče.

Zavetišče Perun, ki je letno od gorenjskih občin prejelo okrog 75 tisoč evrov, je kasneje uradno zaprlo vrata (menda zaradi prevelikih medijskih pritiskov), a storitve očitno še naprej opravljalo za dve občini. V občini Jesenice so pogodbo prekinili šele po tem, ko je pogodbo konec januarja odpovedalo zavetišče, vendar so za njegove storitve še vedno plačevali, poroča Delo. Februarja so objavili javni razpis za podelitev koncesije drugemu izvajalcu, a se nanj ni prijavil nihče. Septembra bodo razpis objavili še enkrat. V občini Kranjska Gora so odpoved koncesijske pogodbe podpisali 9. marca, po preklicu epidemije so pripravili razpis za izbor novega koncesionarja, ki bo dejavnost začel opravljati 1. septembra.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.