18.08.2020

Vsako leto zapustijo 200.000 živali - do konca leta v veljavi nov zakon!

Poleg Italije je Francija tista država, ki je v samem vrhu po številu zapuščenih živali. Največ zapuščenih živali je sicer v poletnem času, tik pred dopusti se namreč na cesti znajde ogromno število psov in muc. Če imajo "srečo", jih skrbniki pustijo privezane kar pred zavetišči. Po neuradnih podatkih vsako leto v Franciji zapustijo kar 200.000 živali! A kot kaže, se je franconska vlada odločila, da bo neodgovornim ljudem stopila na prste. Do konca leta naj bi bil tako sprejet zakon, po katerem bodo v veljavi strožja pravila za nakup ali posvojitev psa oz. muce. Predlog zakona ima že veliko podporo, med drugim pa bo zapovedoval tudi določeno starost, po kateri bodo ljudje lahko posvajali pse.

V boj proti tistim, ki žival pred dopustom enostavno brezvestno odložijo nekje ob cesti in jo prepustijo negotovi usodi, je pred dvema letoma šla tudi italijanska država. Kazenski zakonik zdaj predvideva leto dni zapora oz. 10.000 evrov kazni za osebo, ki zapusti psa ali mačko. V Italiji vsako leto na ulice odvržejo okrog 150.000 živali.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.