Vse o klopnih boleznih

S prihodom toplejšega letnega časa se je žal pričela tudi sezona, ko bodo naši domači ljubljenčki spet močno ogroženi zaradi bolh in klopov. Klopi se pretežno zadržujejo v visoki travi, grmovju, gozdu in v bližini vode.

 

Najbolj pogosta bolezen, ki jo prenašajo klopi je borelioza, vendar klopi prenašajo preko 300 različnih bolezni. V naši okolici so tri vrste klopov (najbolj znan je celinski klop), ki zajeda tako človeka, kot žival.

 

Pravilno ravnanje skrbnika živali je, da psa redno pregleduje in pravilno nanaša sredstva proti klopom. Zato naj velja nasvet: redno pregledujte svojega psa, saj so klopi prenašalci bolezni, ki so lahko usodne!

 

 

Ampule so najbolj razširjena zaščita domačih ljubljencev. Veterinarji priporočajo mesečni nanos in vestno odmerjanje, odsvetujejo pa izdelke na bazi zelišč, saj so klopi postali odpornejši.

 

"Od različnih sredstev za zaščito pred klopi, ki se dobijo na tržišču (nekatera so naprodaj tudi v klasičnih trgovinah kot insekticidi ali naravni pripravki) so ob pravilni uporabi najučinkovitejši proizvodi, ki se izdajajo na veterinarski recept", je za Večer opozorila veterinarka Nika Gregorčič iz veterinarske postaje Diagnoza iz Ljubljane.

 

"Ampul je več vrst. Nekatere zgolj ubijajo klope, ki so že prisesani na psa, druge pa delujejo tudi preventivno in klope odganjajo. Za učinkovito zaščito proti klopom osebno priporočam kožne polive. Šamponi so zagotovo ena od rešitev za mladičke, ki so še premajhni za uporabo ostalih pripravkov v obliki kožnih polivov", je še dodala veterinarka.

 

Pomembno je naslednje: Svojega kosmatinca po vsakem sprehodu po gozdovih in travnikih kljub zaščiti dodatno preglejte!!!

 

Čim prej zajedalca odstranite, manjša je možnost okužbe! Borelija recimo potrebuje okoli 24 ur, da preide iz klopovega črevesja v njegove slinske žleze. Tako je pri klopu, ki ga odstranimo v prvem dnevu, verjetnost za okužbo znatno manjša.

 

Ko pregledujete svojo žival, bodite sistematični in pazite, da kakšnega dela ne izpustite. Klopi se radi zajedajo na mehkih delih, kjer je manj dlak.

 

Če na svojemu štirinožcu kljub vsemu opazite prisesanega klopa, ga nikar ne mažite z alkoholom ali oljem, ki lahko povzročita, da klop spusti določene snovi in okuži kosmatinca s prenosljivimi bolezni, ampak ga odstranite s posebno pinceto v nasprotni smeri urnega kazalca. Vedno se prepričajte, da ste odstranili glavico klopa, in svojo žival opazujte še nekaj dni po tem.

 

Vročina, izguba energije, boleči sklepi ali mišice, vnetni artritis (ki se kaže s šepanjem) in utrujenost so opozorilni znaki, ob katerih morate takoj obiskati veterinarja!

 

Seveda pa se o preventivnih ukrepih in ostalih informacijah lahko posvetujete s svojim veterinarjem.

 

Prispevek: Pes moj prijatelj

Preberite tudi: Posledice, ki jih ima ugriz klopa za živali in ljudi

 

Foto: arhiv Pes moj prijatelj

Uporaba in kopiranje fotografij je PREPOVEDANA! Več o tem na tej povezavi.

 


IMATE VPRAŠANJE ZA NAŠEGA VETERINARJA? OBIŠČITE RUBRIKO "NASVETI VETERINARJA"
Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.