06.03.2020

Za katere stranke bi živali ostale stvari?

Včeraj smo prvi poročali o tem, da je Slovenija vendarle sprejela spremembo Stvarnopravnega zakonika v delu, ki se dotika opredelitve živali kot čutečih bitij. Za spremembo je glasovalo 47 poslancev, proti pa je bilo 37 poslancev. Poslanci so o spremembi pravne definicije živali, ki bi živali tretirala kot čuteča bitja in ne kot stvari, sicer glasovali že junija lani. Takrat je vlada definicijo živali iz stvari popravila tako, da jih je priznala kot živa bitja, ne pa tudi čuteča bitja, kar je v javnosti sprožilo številne burne odzive.

In kdo so poslanci, ki so glasovali proti spremembi zakona, da žival ni stvar, ampak čuteče živo bitje?

26 poslancev prihaja iz vrst največje parlamentarne stranke SDS (Slovenska demokratska stranka). Proti je glasovalo vseh 26 poslancev. Glasovalo je tudi 6 poslancev iz stranke NSI (Nova Slovenija). Vsi so glasovali proti. Tako so glasovali tudi vsi trije poslanci SNS (Slovenska nacionalna stranka). Glas proti je dal tudi en poslanec stranke Desus, trije njegovi kolegi pa so glasovali za sprejetje zakona. Od 10 poslancev SMC (Stranka modernega centra) je eden glasoval proti.

Prav vsi poslanci iz vrst LMŠ, SD, Levica, SAB in poslanca narodne skupnosti so podprli spremembo zakona.

Državni zbor je tako potrdil dopolnjeni predlog novele stvarnopravnega zakonika, ki med drugim živali opredeljuje kot čuteča živa bitja in ne več kot stvari. Ministrica za pravosodje Andreja Katič sicer izpostavlja obžalovanje, da vlada prejšnji teden ni sprejela njenega predloga za poenotenje definicije živali v okviru predloga novele Zakona o zaščiti živali. Ministrica zato upa in pričakuje, da bo ta korak k poenotenju definicij storjen v nadaljevanju obravnave v Državnem zboru.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.