21.11.2019

Za našo vlado živali niso čuteča bitja?!

Vlada je danes sprejela predlog novele stvarnopravnega zakonika, ki izboljšuje urejanje etažne lastnine in opredeljuje živali kot živa bitja. Na ministrstvu za pravosodje so sicer želeli živali opredeliti kot "čuteča živa bitja", a v vladi za to ni bilo posluha. Na ministrstvu za pravosodje so glede predlagane opredelitve živali kot čutečih bitij poudarili, da živali ni mogoče enačiti s položajem stvari in da je dozorel čas, da družba neha na živali gledati kot na predmet, ki je namenjen zgolj služenju in izpolnjevanju osebnih interesov lastnika, kot to velja za stvari.Določilo, da so živali čuteča živa bitja, so oblikovali v sodelovanju s pravno stroko in predstavniki nevladnih organizacij. A kot je dejala ministrica Andreja Katič, jim ga v medresorskem usklajevanju ni uspelo uskladiti. Novela je kar štiri tedne čakala na uvrstitev na sejo vlade. Tudi danes je ministrica poskušala prepričati nekatere kolege ministre, a ji ni uspelo, in tako v predlogu ostaja dikcija, da so živali živa bitja.

"Sredi novembra pa je nekdo v vladi zahteval umik izraza čuteče bitje, in po naših informacijah celoten predlog sprememb stvarnopravnega zakonika ni mogel na potrjevanje na vlado, dokler ta beseda ni bila umaknjena," so zapisali v Društvu za osvoboditev živali in njihove pravice. Poskušali so izvedeti, kdo je spremembi v zadnjem trenutku nasprotoval, vendar jim v vladi tega niso hoteli razkriti.

Foto: Depositphotos

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.