Zakaj psi lajajo?

So psi, ki v krajših ali daljših presledkih vztrajno lajajo, nekateri pa se oglašajo kar brez predaha in to počnejo brez posebnega vzroka. Gre za vedenjsko težavo, ki je lahko zelo moteča za skrbnika in druge, zlasti za bližnje sosede. Predstavljajmo si psa, ki živi v stolpnici, in tedaj, ko je sam, bolj ali manj vztrajno laja, ali pa štirinožca, ki živi v pesjaku v gosto naseljenem območju, pa vso noč "nabija".

 

Ponavadi lahko vsakega psa "umirimo", se pravi, da naredimo njegovo oglašanje okolju znosno in primerno, a moramo vedno najprej ugotoviti, zakaj kuža laja oziroma bevska. Težave poskusimo seveda urediti na preprost način, čeprav bomo za to porabili veliko časa in truda.

Zakaj psi lajajo?

 

Želja po stiku z drugim psom: Pes lahko v hiši ali na vrtu laja zato, ker si želi stika z drugim psom, ali pa zato, ker "odgovarja" na lajanje svojega vrstnika. Ta oblika lajanja ponavadi ni dolgotrajna in zato skrbniku ne povzroča kdove kakšnih težav. Psa lahko umirimo s poveljem "ne smeš!".

 

Več težav pa je, če sta dva psa soseda in živita v vrtu, deli pa ju le ograja, skozi katero se vidita. Takšna štirinožca lahko ure in ure družno tekata ob ograji in seveda pri tem bevskata. Težavo najlaže rešimo tako, da se s sosedom dogovorimo, kdaj bo njegov pes zunaj, in tedaj naj bo naš v hiši. Pomagamo si lahko tudi tako, da postavimo ograjo, skozi katero se psa ne moreta videti. Povedati pa je treba, da to vedno ne deluje, saj je lahko dovolj "vznemirjajoče" že to, da se psa skozi ograjo čutita.

 

Lajanje pred sprehodom: Mnogi psi se hudo vznemirijo, ko vidijo, da se skrbnik pripravlja za sprehod. Obuvanje čevljev, snemanje "sprehajalnega" jopiča z obešalnika, povodec v rokah... je za prenekaterega štirinožca preveč vznemirljivo početje, da ne bi lajal ali vsaj glasno cvilil. Oglašanje je v tem primeru seveda izraz veselja, preprečimo pa ga preprosto tako, da večkrat opravimo priprave, kot da bi šli na sprehod, a v resnici ne gremo nikamor. V začetku bomo pri psu sprožili vse znake vznemirjenja, ki pa jih moramo povsem spregledati, in kuža bo naposled ugotovil, da obuvanje določenih čevljev, natikanje jopiča in povodec v rokah še ne pomeni, da bo šel na sprehod. Kmalu bo postal do priprav na sprehod ravnodušen in tedaj smo dosegli cilj.

Več psov na sprehodu: Ko je na sprehodu več psov skupaj, ponavadi tekajo, se igrajo in pogosto tudi glasno lajajo. Pri tem ni nikakršnih težav, če se to dogaja zunaj naselja, sicer pa lahko glasno lajanje več psov hkrati zelo moti sosede. Takšnega lajanja skoraj ni mogoče odpraviti, zato se izogibajmo sprehajanju v okolju, kjer bi lahko spravljali ob živce sosede in druge ljudi.

 

Preveč energije: Psi, ki se dolgočasijo, odvečno energijo pogosto porabljajo tako, da ure in ure lajajo. Kdaj pa kdaj lahko tako lajanje sprožijo tudi zunanji dejavniki, pogosto pa psi to počno brez posebnega vzroka. Edina rešitev te težave je odpravljanje vzrokov, se pravi, da je treba psa zaposliti, seveda pasmi, telesnim sposobnostim in značaju ustrezno. Zaposlitev pa mora biti telesna in duševna, saj bomo le tako lahko odpravili lajanje "brez potrebe". V nekaterih primerih pa pomaga že, da psa iz pesjaka preselimo v hišo.

 

Strah: Nekateri kužki lajajo tudi zato, ker jih je strah. Takega oglašanja nikakor ne moremo odpraviti s prisilo, ampak le tako, da odpravimo vzrok, ki povzroča strah. To pa ni vedno preprosto, še zlasti, če psihično bolj nežen kuža laja tedaj, ko je sam v hiši. Takega psička je treba postopoma navaditi na to, da bo pač kdaj pa kdaj sam.

 

Pes nekaj hoče: Pes lahko z lajanjem tudi nekaj želi. Tako se lahko postavi pred prazno posodo s hrano in laja. Lahko se postavi pred vrata in laja tako dolgo, da jih odpremo. ko to storimo, ugotovimo, da je psa hudo "tiščalo", lahko pa kuža laja zgolj zato, ker želi ven. Marsikateri pes laja tudi zato, ker se želi igrati. V tem primeru skrbniku prinese igračko in laja. Precej neprijetno pa je, če naš pes laja vsakič, ko se s kom pogovarjamo v živo ali pa po telefonu... Pri opisanih oblikah lajanja moramo biti potrpežljivi in se odločiti, kdaj se bomo odzvali in kdaj ne. Vseeno pa moramo biti pri tem dosledni. Kuža, ki bo enkrat z lajanjem izsilil igro, bo pozneje to počel vse bolj vztrajno in glasno...

 

"Glasno" pozdravljanje: Kratkotrajno in veselo lajanje, ko pridejo priljubljeni krdelniki domov, je značilnost večine malih družnih psičkov. Lepo in prav je, da se nas kdo razveseli. A veselje ne sme trajati predolgo in ne sme biti preveč hrupno. Psička najbolj preprosto umirimo z igračko ali s priboljškom. Enako pa lahko storijo tudi naši gostje, če se kuža preveč razveseli njihovega prihoda.

 

Čuvanje teritorija: Večina psov ima razvit občutek za čuvanje svojega oziroma skrbnikovega teritorija in z laježem sporočijo, da gre kdo mimo ali pa k hiši prišel neznanec. Psa moramo seveda naučiti, da ne bo lajal brez premora in da bo na ukaz utihnil. Če laja na vsakega človeka, na mačka ali na psa, ki gre mimo hiše, to ni obremenjujoče le za naša ušesa, ampak to škodi tudi psu. Je namreč v stalnem stresu, razvije pa lahko tudi različne oblike neželenega vedenja, kot je tako imenovano stereotipno tekanje ob ograji. Preveč "čuječega" psa lahko preselimo oziroma umaknemo, da ne vidi dogajanj zunaj ograje. Še najbolje pa je, da tak pes na vrtu ni nikoli sam.

 

Preprečiti moramo tudi pretirano čuvanje. Za sosede ni prijetno, če jih vsakič, ko gredo mimo hiše, oblaja naš pes. Psa ni težko naučiti, da se na sosede navadi in, da bo do njih vsaj ravnodušen, če že ne prijazen.

 

Želja po aktivnosti: Še zlasti na tekmah agilityja lahko vidimo, kako nestrpni so psi pred startom. Zaradi nestrpnosti divje lajajo, nekateri pa to počnejo tudi med premagovanjem ovir. Nekateri kužki se vznemirijo že, ko vidijo svoje vrstnike, kako premagujejo ovire. Gre za težavo, ki je lahko hudo neprijetna, saj taki psi delajo več napak - površno premagovanje ovir.

 

Opisano neželeno obliko vedenja najbolj učinkovito odpravimo, če psa na vajah spustimo na parkur šele, ko neha lajati. Kdaj pa kdaj ga odpeljemo na vadišče in z njim sploh ne vadimo. Pes tako ne bo vedel, kdaj bo delal in kdaj ne, pa se bo zato vsaj malo umiril. Za delo preveč vnetega psa umirimo tudi tako, da ne gleda drugih psov. Pomembno je tudi, da je skrbnik čimbolj umirjen, uporaba prisile pa ponavadi zadevo le še poslabša.

 

Lajanje na povodcu: Nekateri, že zlasti manj samozavestni psi tedaj, ko so navezani na povodec, lajajo na svoje vrstnike. Vzrok lajanja je lahko strah ali pa povečana samozavest in z njo povezana agresivnost, ker je pes na povodcu pač "močnejši", kot če bi bil prost. Takega psa skušamo umiriti z ustreznim ukazom ali pa ga preprosto odvežemo.

 

Pretirano lajanje lahko še zlasti pri sosedih povzroči veliko slabe volje, prepirov ali celo prijav prisotjnim organom. Prav pa je, da s svojim psom nikogat ne vznemirjamo, zato moramo zagotoviti, da naš štirinožec, še posebej med 22. uri in 6. uro zjutraj, ne bo pretirano lajal.

 

Verjeli ali ne, eden najpreprostejših načinov, da svojega psa odvadite lajanja, je, da ga naučite lajati, ko mu vi tako ukažete.

 

Pripravil: Jože Vidic

Foto: Shutterstock

 

Uporaba (kopiranje) je dovoljena samo s privoljenjem avtorja. Uporaba in kopiranje fotografij je PREPOVEDANA! Več o tem na tej povezavi.

 

Ne spreglej:

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.