21.06.2020

Zakon ne ukinja evtanazij, morda pa prinaša opredelitev "čuteča bitja"Državni zbor je pred dnevi s 53 glasovi za in 17 proti po skrajšanem postopku sprejel vladno novelo zakona o zaščiti živali. Novela prinaša uskladitev slovenske zakonodaje z evropsko direktivo o zaščiti živali, ki se uporabljajo v znanstvene namene. Rok za implementacijo direktive se je sicer iztekel že aprila 2018. V spremembo zakona je sicer vključeno le tisto, kar od nas zahteva Evropska unija. Zakon bo tako še vedno dovolil evtanazijo zdravih živali, ki v kletkah zavetišč več kot 30 dni čakajo na nove lastnike.

Poslancem je sicer že marca uspelo spremeniti stvarnopravni zakonik, po katerem so živali čuteča bitja (47 poslancev je bilo ZA, 37 proti), zdaj pa je na vrsti še zakon o zaščiti živali, ki bo tako izhajal iz definicije v stvarnopravnem zakoniku.

Večina poslancev se je sicer strinjala, da je treba pripraviti novi zakon o zaščiti živali, ki bo na ustrezen način reševal še številna druga vprašanja. V novelo Zakona o zaščiti živali je stranki SD sicer uspelo vnesti amandma, ki živali opredeljuje kot čuteča živa bitja. "Živali bodo tako končno dobile zasluženo definicijo in s tem varstvo, ki gre v smeri njihovega dostojanstva in dobrobiti," so zapisali v stranki, medtem ko so v stranki SDS posvarili pred tem, da bi pri pojmovanju živali kot čutečih bitij prišli v skrajnost. V Levici vztrajajo na stališču, da je treba poizkuse na živalih ukiniti, v DeSUS-u pa so opozorili, da sama opredelitev živali kot čutečih bitij ne bo spremenila njihovega položaja, skrbi zanje in pravnih razmerij v zvezi z njimi.

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.