28.10.2013

Zavetišče Ljubljana: Mikročipiranje

ZAVETIŠČE LJUBLJANA - MIKROČIPIRANJE

 

 

Piše: Marko Oman dr.vet.med. (vodja zavetišča)

 


Nezamenljivo označevanje psov z mikročipom je bilo uvedeno s 1.1. 2003 in zamenjalo do takrat veljavno označevanje z značko.

 

S 3. julijem 2011 je mikročipiranje nadomestilo tudi tetoviranje pri pasemskih psih in tako postalo edini način nezamenljivega označevanja.


Ali je tudi učinkovito?

 

Graf 1: trend sprejema in oddaje ter vračanja psov lastnikom po letih od 2002 do 2012V letu 2003 je s polnim zagonom začelo sprejemati zapuščene pse tudi Zavetišče Ljubljana. Že v prvem letu je bilo v zavetišče sprejetih 671 psov, v drugem pa rekordnih 760 psov. Po letu 2004 pa je bilo število sprejetih psov v zavetišče vsako leto nižje, z izjemo leta 2011 in v preteklo leto pristali pri 344 sprejetih psov. Trendi tekočega leta kažejo, da bo letošnji sprejem še nižji.


Res je v preteklosti zavetišče sprejemalo tudi pse iz drugih občin, kar je bilo ukinjeno leta 2007. Do leta 2011 je zavetišče sprejemalo pse najdene zgolj na območju MOL, zatem pa tudi najdene na območju Občine Brezovica. Kljub vsemu lahko trdimo, da je zapuščenih psov iz leta v leto manj.


Zagotovo mikročipiranje oziroma urejeno lastništvo prispeva k nižjemu sprejemu psov v zavetišče, prispeva k dvigovanju odgovornosti skrbnikov. V letu 2009 smo preverili koliko od sprejetih psov v zavetišče, ki bi po predpisih morali biti označeni, pa niso bili. Okrog 30% psov, ki bi morali biti ni bilo označenih in tak delež ostaja tudi v letu 2012. Sicer je res, da je število neoznačenih psov v letu 2012 za tretjino nižje kot število neoznačenih v letu 2009. Vendar se tukaj pojavlja vprašanje ali so tudi lastniki neoznačenih psov postali bolj previdni?

 

Pika išče dom v Zavetišču Ljubljana (klik)

 

Če to drži, potem lahko predvidevamo, da je v Sloveniji okrog 70.000 psov, ki ni registriranih, 70.000 psov, ki verjetno še ni videlo veterinarja. Jim morda tudi paraziti niso odpravljeni, ni nudena veterinarska oskrba, ko jo potrebujejo?


Pred kratkim je bil podan predlog, da bi lastniki psov plačevali davek na psa z namenom zagotavljanja sredstev za zavetišča. Ker ne poznam drugega načina, bi verjetno položnice pošiljali na podlagi podatkov Centralnega registra psov, torej lastnikom, ki so odgovorni in imajo svojega psa registriranega. Kaj pa za pse, ki niso registrirani?


Kaj pa za mačke?

 

Sofija išče dom (klik)

Za druge hišne živali?

Kalut išče dom (klik)

 

V prvih desetih leti delovanja zavetišča Ljubljana smo sprejeli 3 krat več mačk kot psov. Povečuje se število zapuščenih drugih hišnih živali.

 

Graf 2: število sprejetih živali od 2002 do 2012 glede na vrsto in njihova usoda

 
V Sloveniji je registriranih (označenih z mikročipom ) le okrog 8.500 mačk, morda 500 dihurjev in nekaj drugih hišnih živali, čeprav jih je vse mogoče označiti in tudi registrirati.


Po mojem mnenju je teh živali veliko več. Če upoštevamo še neoznačene pse, potem je v Sloveniji okrog 300.000 psov. Koliko je mačk? Jih je več kot psov? Po mojem mnenju s prostoživečimi vred zagotovo.


Koliko je dihurjev, želvic, sobnih ptic…?

 

Rozi in Koko (klik)Je označevanje z mikročipom lahko učinkovito?


Vse zapuščene živali sprejete v zavetišče pred oddajo ali vrnitvijo lastniku označimo z mikročipom in registriramo razen mačk vrnjenih v okolje in premajhnih drugih hišnih živali, obročkanih sobnih ptic. Bi to bili dolžni storiti tudi ostali?


Marko Oman

Ostali prispevki Zavetišča Ljubljana:

 

Sprehajanje v zavetišču

Preverjanje posvojenih živali

Kako poteka posvojitev živali?

Protokol oskrbe zapuščene živali

Kako poskrbimo za zapuščene živali?

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana se predstavlja

 

Spletna stran Zavetišča Ljubljana

Iščejo dom v Zavetišču Ljubljana

Facebook stran Zavetišča Ljubljana

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.