17.07.2020

Zavetišče Ljubljana polnoletno - prenovljeno zavetišče in veterinarska ambulantaZavetišče za zapuščene živali Ljubljana je bilo kot prvo v Sloveniji ustanovljeno na svetovni dan živali − 4. oktobra 2002. Ustanovila ga je Mestna občina Ljubljana za lastne potrebe oskrbe zapuščenih hišnih živali, predvsem psov in mačk. Čeprav v neprimerljivo skromnejših pogojih kot danes, je Zavetišče Ljubljana vsako leto sprejelo in oskrbelo več kot 2.000 zapuščenih živali, kar je četrtina vseh zapuščenih živali v Sloveniji. V osemnajstih letih so jih oskrbeli že več kot 32.000. Skrbnikom so vrnili več kot 5.000 izgubljenih živali, več kot 10.000 živalim pa so poiskali nov dom. V zavetišču so oskrbeli in v okolje vrnili tudi več tudi kot 11.000 prostoživečih mačk.

Ne spreglej: Danes in jutri Dan odprtih vrat Zavetišča Ljubljana

Kot se za takšno pomenljivo obletnico spodobi, je tudi zavetiška dejavnost ob prehodu v polnoletnost dočakala nekaj pomembnih prelomnic, ki jo bodo iz prve – mladoletne prakse pospremile v zrelost:

 
-
Živali so z letošnjo posodobitvijo Zakona o zaščiti živali opredeljene kot čuteča živa bitja in ne več kot stvari.

- Zaključek novogradnje in popolne prostorske ter vsebinske prenove novega Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana pomeni, da je Ljubljana, z njo pa Slovenija, pridobila sodobno zavetišče, ki je že doslej pokrivalo četrtino vseh slovenskih potreb, v prihodnje pa lahko postane zavetišče celotne ljubljanske regije. V prvi polovici leta je sklenilo sodelovanje s šestimi novimi občinami, skupno sedaj opravlja dejavnost za 8 občin. Pripravljeno pa je tudi na nove izzive. V pričakovanju posodobitve področne zakonodaje ima nova veterinarska ambulanta pripravljene že prostore za obravnavo eksotičnih hišnih živali, za katere je dopolnitev zakonodaje še v pripravi.


-
V sklopu otvoritve druge od treh faz zavetišče odpira tudi vrata novih prostorov za izvajanje pedagoške dejavnosti, kjer so jim na pomoč priskočili kolegi iz LPP. V dveh sicer odsluženih, a preurejenih avtobusih, bosta zaživeli učilnici za otroke, ki bodo v zavetišču lahko preko formalnih izobraževalnih programov, ali pa preživljanja počitnic ter praznovanja rojstnih dni, poleg BUS bontona spoznavali tudi delo in poslanstvo zavetišč ter razvijali čut za odgovorno skrbništvo živali.

Peter Horvat, direktor LPP d. o. o., je ob tem povedal: »V LPP-ju podpiramo dobre ideje in aktivnosti, ki sledijo načelom krožnega gospodarstva, zato smo Zavetišču Gmajnice z veseljem podarili odslužena avtobusa, ki bosta mladim nadobudnežem nudila prijetno okolje za izobraževanje in druženjeNOVA VETERINARSKA AMBULANTA

Projekt je zasnovan z željo živalim in posledično tudi občanom nuditi še boljšo oskrbo in pomoč ter hkrati s smiselno umestitvijo objektov, z namenom ločevanja čistih in nečistih poti, zagotavljati najvišji možni nivo varnosti za vse. Pandemija covid-19 je bila prvi dokaz, da sta Ljubljana in Slovenija takšno zavetišče potrebovali. Čeprav še nedokončano, je bilo Zavetišče Ljubljana edino zavetišče, ki je bilo ves čas odprto tako za sprejem kot oddajo in na razpolago občanom, ko so ga najbolj potrebovali. 

Nova veterinarska ambulanta Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana je prijaznejša do živali, do obiskovalcev, omogoča veliko boljše delovne pogoje in se celostno dopolnjuje z novimi objekti za živali. Razporeditev prostorov je maksimalno fleksibilna za prilagajanje sezonskim potrebam oziroma tudi večjim sprejemom živali. Zagotovljeni so ločeni izolatoriji, kjer bo mogoče varnejše zdravljenje okuženih živali. Ambulanta je opremljena z vso potrebno opremo po sodobnih standardih (digitalni rentgenski aparat, ultrazvok, laboratorij z varnim mestom za obdelavo vzorcev). Sodobno opremljeni kirurški dvorani bosta omogočali opravljanje tudi zahtevnejših kirurških posegov. Nova ambulanta tako ob novih, izboljšanih bivalnih pogojih za živali in povečanih kapacitetah zgrajenih v prvi fazi projekta, zaključuje celostno oskrbo zapuščenih živali po sodobnih strokovnih standardih.

Ne spreglej: Danes in jutri Dan odprtih vrat Zavetišča Ljubljana

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.