29.07.2016

Zavod Pit kolumna: Posvojili smo psa, kaj pa zdaj?

KOLUMNA ZAVODA PIT

Piše: Urška Karlin

 

Odločitev, da posvojite psa brez doma je brez dvoma ena najboljših odločitev v vašem življenju, ne glede na to, od kod se ga odločite posvojiti in kakšen je pes. Za novega člana gospodinjstva se mora strinjati cela družina, brez izjeme, saj je pomembno, da pri vzgoji in skrbi za psa sodelujete vsi enako, kot dobro utečena ekipa. Tako vaš novi pasji prijatelj ne bo zmeden in bo hitreje osvojil bivanje v novem domu in komunikacijo z vsemi družinskimi člani.

 

Po dolgem raziskovanju in zbiranju informacij ste se odločili kje boste posvojili psa in ste si ga izbrali. Vsa dokumentacija je urejena in podpisana, posvojnina plačana. Doma imate že vse pripravljeno za novega člana -  posodice za vodo in hrano, ležišče, hrano, priboljške,… in čas je,  da kuža pride v nov dom.

Zavedati se je treba, da se posvojen pes šele čez 6 do 10 mesecev toliko sprosti in udomači, da lahko vidite njegov pravi karakter in začne zares sodelovati z vami z veseljem. Zato je potrebno posvojenčku dati čas in ne obupati nad njim takoj, ko se pojavi prva nevšečnost ali težava. Z vzgojo je treba začeti takoj po prihodu v nov dom, ne glede na to kako se vam smili zaradi morebitne težke preteklosti. Seveda pa mora biti ta vzgoja nežna, s pozitivno motivacijo in dosledna.

 

Ko s kužkom pridete domov, se ne zapodite takoj v stanovanje ali hišo. Pojdite najprej na sprehod, nekam kjer ni drugih psov, naj kuža v miru prevoha okolico in se spozna z novim okoljem. Ne pričakujte, da bo kuža pridno hodil na povodcu, ne vlecite ga kamor ne želi, za prvič mu prepustite vodenje in bodite mirni in sproščeni. Če doma že imate psa, je to idealen način, da se spoznata, zunaj na nevtralnem terenu, med sprehodom, preden stopite v stanovanje. Ni bistvena igra in lepa hoja,  ampak sprehod sam.  Ko pridete domov, imejte psa (ali oba psa,  če imate že kakega od prej) še vedno na povodcu in novemu psu tako razkažite nov dom. Šele potem ga odpnite.

Psi iz zavetišč in večina psov, ki jih oddajajo društva in zavodi, niso sobno čisti in ne hodijo lepo na povodcu. Tega ne pričakujte od njih in ne zahtevajte, da vse znajo. Čeprav je tak pes odrasel, je enako kot, da ste dobili mladička, ki ne ve ničesar. Bodite potrpežljivi in ga brez nervoze, dretja ali fizičnega kaznovanja psa naučite kaj bi radi od njega. Psi so inteligentne živali in se veliko naučijo z opazovanjem vas, z »branjem« vaše mimike in kretenj. Dodatna spodbuda za njih pa so priboljški. Neželeno vedenje (lulanje doma, lajanje, uničevanje,…) ignorirajte, dobesedno mu obrnite hrbet. Izdatno nagrajujte željeno vedenje (lulanje zunaj, hoja zraven vas, mirno sedenje,  pogled usmerjen k vam) in pes bo hitro dojel kaj se mu bolj splača in kdaj dobi nagrado. Več, ko se boste ukvarjali z njim tudi na sprehodu, bolj se bosta povezovala.

Na začetku priporočam hranjenje iz roke. Celodnevni obrok (brikete) razdelite na tri dele in naj jih pes poje iz vaše roke med sprehodom, ko hodi poleg vas, ko ne vleče, ko se polula, ko se pokaka,…

Kakšen pa naj bi bil pravi sprehod? Sprehod ne pomeni samo opravljanje potrebe in hoje kjer pes voha vse po poti in se morate stalno ustavljati in ga čakati, ne pomeni, da pes pelje vas na sprehod in vas vleče na vse konce za sabo in ne pomeni,  da se igra z drugim psom, medtem, ko vi klepetate. Za pravi sprehod ne uporabljamo "flexija" ampak navaden povodec in ne uporabljamo zatezne ali pol zatezne ovratnice ampak oprsnico. S seboj imamo kako igračko in priboljške oz. hrano za nagrajevanje, ne pozabimo na vrečke za pasje kakce. Pravi sprehod povezuje vas z vašim psom in pomeni opravljanje potrebe, igro, učenje in raziskovanje okolice. Prvih nekaj minut pustimo psu, da opravi svoje potrebe in ga za lulanje in kakanje nagradimo. Potem pa se začne zabava… med hojo večkrat spremenite smer in pokličite psa k sebi, nagradite ga ko pride za vami, tako se bo navadil, da se smer lahko večkrat spremeni in vam mora slediti. Sredi hoje se nenadoma ustavite in recite "čakaj",  ko se ustavi z vami, ga nagradite. Ko gre pes pred vami, ga pokličite in nagradite, ko pride do vas (začetek za učenje odpoklica). Vmes med vajami psu pustite, da se tudi sprosti, povoha okolico in se igrajte z njim). Tak sprehod bo psihično in fizično utrudil psa in ko prideta nazaj domov, bo verjetno spal do naslednjega sprehoda.


Vajine sprehode izkoristite tudi za to, da se vi učite od svojega psa. Opazujte ga, opazujte njegove gibe, mimiko, položaj repa in ušes ob različnih dejavnikih. Opazili boste, da za govor ne potrebuje besede, vse vam pove s svojim obnašanjem in z gibi. Vsa njegova čustva imate pred sabo, če znate opazovati, veselje, žalost, stres, strah, jeza, radovednost, previdnost, nesigurnosti, vse je pred vašimi očmi.

 

Prvih nekaj mesecev ne priporočam spoznavanja z drugimi psi na sprehodu, sploh, če je vaš novi prijatelj reaktiven (ni enako kot agresiven) do drugih psov, tako da že od daleč laja, cvili in se zaganja. To pomeni, da je njegova energija previsoko, preveč veselja, preveč reakcije. Če opazite drugega psa se mu izognite, spremenite smer, zavijte drugam, še preden ga vaš pes opazi, preden pride do reakcije. Spoznavanje psov s tako energijo je stresno za vse, tudi za vas in potencialno nevarno, saj lahko drugi pes odreagira agresivno, ker mu tak nivo energije vašega psa ni všeč. Sčasoma, ko bo vaš pes bolj sproščen na sprehodih in ko se bosta že nekoliko naučila hoje na povodcu, lahko razdaljo med psi postopoma zmanjšujeta glede na reakcijo vašega psa. Razlika v obnašanju bo očitna in sčasoma boste lahko spoznavali nove prijatelje na poti z najbolj olikanim psom.

Ne pozabite, da je vsak proces dolgotrajen in postopen in se ne zgodi čez noč.

 

Kolumne na spletnem portalu Pes moj prijatelj izražajo osebno mnenje kolumnistov in ne odražajo nujno stališča urednikov portala.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.