19.08.2016

Zavod Pit kolumna: Psi tipa Bull

KOLUMNA ZAVODA PIT

Piše: Urška Karlin

 

Presenetljivo, koliko pasem sodi v kategorijo psov tipa bull. Sem spadata tako veliki nemški boxer kot mali bostonski terier. Veliko teh psov ima neupravičeno slab sloves, da so nevarni in agresivni, kot so npr. pitbull pasme (Staffordski bull terier, Ameriški Staffordski terier, Ameriški pitbull terier, Staffordski terier), ki so v resnici zelo zvesti in ljubeči ljubljenčki.

 


Kako so torej dobili naziv bull oz. bully?


Bully pomeni nasilnež, ustrahovalec in ima prizvok grožnje, zato ni čudno, da veliko ljudi misli, da ti psi pomenijo grožnjo in so nevarni. Pravzaprav pa njihovo ime nima nobene povezave z njihovim karakterjem ali obnašanjem, ampak je povezano z njihovo zgodovino in nastankom. Psi tipa bull izvirajo iz originalnih psov Molossov iz stare Grčije. Ti psi so bili veliki in mišičasti, močnih kosti, imeli so viseča ušesa in kratke smrčke. Psi tipa bull kot jih poznamo danes, so bili ustvarjeni s križanjem Molossov z drugimi pasmami kot je staroangleški buldog ali mastiff. Originalno so te pse vzrejali za varovanje ljudi, premoženja ali drugih živali. Nekateri vzreditelji in lastniki so jih uporabljali za drugačne, bolj negativne namene.

 

V 19. stoletju so jih v Angliji uporabljali v krvavih športih npr. za borbo z biki (bull baiting) in nekateri so mnenja, da se je takrat za potomce Molossov začel uporabljati izraz bull. Na prehodu v 20. stoletje je angleški parlament prepovedal krvave športe s psi. Veliko imigrantov v ZDA je s seboj vzelo tudi pse. Ko so bili v ZDA, so imeli ti psi popolnoma drugačne vloge. Pitbull narednik Stubby je bil prvi ameriški pes, ki je bil v vojski. Med 1. svetovno vojno je bil v Nemčiji s svojim vodom in tam rešil veliko življenj. Ob povratku v ZDA je bil odlikovan z medaljo. Ta zgodnji prikaz zvestobe in poguma je katapultiral pse tipa bull, da so imeli naziv najboljšega družinskega psa. Njihova priljubljenost je rasla do srede 20. stoletja.

Kaj se je potem spremenilo?


Negativen prizvok so dobili v 80' letih, ko so jih člani tolp začeli uporabljati za zaščito in statusni simbol. Drug razlog je napačno označevanje pasme ob napadih psov s strani medijev. Pogosto spregledano je dejstvo, da vsak pes lahko napade, če je zlorabljen, ogrožen ali vzgojen, da je agresiven.

 

 

Če se za njih pravilno skrbi in jih vzgaja, so psi tipa bull zelo nežni psi, ki imajo veliko dobrih lastnosti za aktivne ljudi, ki imajo za njih čas. So zelo družabni psi in zvesti svojem lastniku. Zaradi atletskega telesa in visoke inteligence so zelo energični in uspevajo pri agilitiju in drugih pasjih športih. Zelo radi imajo tudi otroke. Kakor vsakega psa pa jih je treba imeti pod nadzorom, ko so z otroci, neznanci ali drugimi psi. Res, da imajo slab sloves, a še vedno je veliko ljubiteljev teh pasem, ki se trudijo, da bi ta sloves popravili.

Foto: Arhiv Zavoda Pitt

 

Kolumne na spletnem portalu Pes moj prijatelj izražajo osebno mnenje kolumnistov in ne odražajo nujno stališča urednikov portala.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.