09.05.2019

Zbiranje denarja po domovih - je denar dejansko namenjen živalim?

Mnogi bralci nas večkrat letno opozarjate na posameznike, ki po Sloveniji zbirajo denar "za živali" kar na ulicah in po stanovanjih. Zanima vas, ali poznamo organizacije, v imenu katerih določene osebe zbirajo donacije. Sprašujete nas tudi, ali denarni prispevki dejansko dosežejo živali, ki so v stiski.

Na policiji so v preteklosti pisali kazenske ovadbe zaradi nedovoljene rabe imena "policija" in njihovih simbolov
Na policiji so v preteklosti pisali kazenske ovadbe zaradi nedovoljene rabe imena "policija" in njihovih simbolov

Gremo lepo po vrsti. V preteklosti so se posamezniki, ki so po domovih zbirali prispevke za brezdomne živali, predstavljali kot "živalski policisti". Po tem, ko jim je država uporabo besede "policija" prepovedala, se je združenje najprej preimenovalo, kmalu pa sta nastali dve organizaciji. V prvi deluje Aleksander Kamenik, ki živalim pomaga na svojem ranču v okolici Maribora. Slednji je z uporabo spornih "policijskih uniform" in značk prenehal že pred leti. V drugi organizaciji, ki je poimenovana Združenje za nadzor odgovornega lastništva živali se združujejo nekdanji Kamenikovi najtesnejši sodelavci, predstavljajo pa se kot "Nadzorniki živali". Ti v zadnjih letih po ulicah in domovih (še vedno v uniformah), zbirajo prostovoljne prispevke, za kar imajo dovoljenje upravne enote.


Tovrstno zbiranje sredstev je v preteklosti zmotilo marsikaterega ljubitelja živali, sploh ob dejstvu, da o delu združenja na spletu običajno ni zaslediti skoraj nič. Ne le to - marsikdo je zmotno mislil, da gre v tem primeru za represivni organ, ki ima možnost sankcioniranja kršiteljev in mučiteljev živali. A kaj kmalu se je izkazalo, da nadzorniki nimajo prav nobenih pristojnosti ukrepanja v primerih mučenja ali zanemarjanja živali. Na policiji so pred leti zatrdili, da v primeru "živalske policije" (zdaj "združenja") ne gre za represivni organ, zato praktično nimajo pristojnosti niti za opozarjanje ljudi, kaj šele za izrek glob proti morebitnim kršiteljem.

Kdo pravzaprav so "Nadzorniki živali"?

 

"Nadzorniki živali" se v spletnih medijih bolj kot zaradi njihovega doprinosa k reševanju problematike brezdomnih živali, pojavljajo predvsem zaradi nekoliko neobičajnega zbiranja denarnih prispevkov in preteklih - tudi javnih nesoglasij z bivšim "sodelavcem" Aleksandrom Kamenikom. Slednji je z zdajšnjim predsednikom Združenja za nadzor odgovornega lastništva živali Aldom Ninovskim in njegovim partnerjem sodelovanje prekinil že pred leti, domnevno zaradi zlorabe finančnih sredstev, ki so bila v osnovi namenjena oskrbi brezdomnih živali. "Denar, namenjen pomoči živalim, sta porabljala v osebne namene. S takšnimi ljudmi pa mi nikakor ne moremo sodelovati! Ne more nekdo, ki nima drugih prihodkov, zbirati denar za druge, ker je očitno, da ga porablja zase," je v izjavi za časnik Slovenske novice dejal Kamenik. Zadevo je kasneje menda predal pristojnim organom. Ninovski je za isti časnik dejal, da gre v primeru Kamenikovih izjav za dezinformacije, natolcevanja, ogovarjanja, laži in klevetanja, ki objektivno nimajo nič skupnega z dejanskim razvojem dogodkov.

Neuradno smo sicer izvedeli, da so prijavo pristojnim podala tudi nekatera društva za zaščito živali (kopijo ene prijave hranimo v uredništvu). Nekatere inštitucije naj bi tako zdaj preverjale, ali se ime organizacije res uporablja za namen pridobivanja sredstev za lastno preživljanje fizičnih oseb, prav tako pa tudi to, ali združenje deluje po pravilih in v skladu z veljavno zakonodajo.

Kaj torej "nadzorniki živali" sploh počnejo? Kje je mogoče videti zgodbe živali, ki jih rešujejo? Vprašanja ljudi na socialnih omrežjih so po večini ostajala brez odgovorov. "Kje pa je vidno vaše dosedanje delo in kam so šle rešene živali?" je bilo pred časom le eno od mnogih vprašanj v javni debati s članom združenja, ki pa ni dobilo odgovora."Sem osebno del tega združenja in sem ravno jaz bil pri vaših vratih. Vaš odnos pa me preseneča in dokazuje da je večina veganov navadni egocentrični gnoji, ki se zadevajo z občutkom socialne superiornosti," je po drugi strani odgovoril eden od nadzornikov bralki, ki je čisto vljudno vprašala: "A poznate tole združenje? Pravkar so pobirali prostovoljne prispevke po našem bloku."


V lanskem letu je bilo na Facebook strani "Nadzorniki živali" mogoče najti zgolj štiri objave, letos še nobene. Po večini je šlo zgolj za delitve oglasov zavetišč in prošnje k doniranju. Podstran "zgodbe" na spletni strani Združenja za nadzor odgovornega lastništva živali nam na današnji dan ponudi objave, datirane v leta 2014, 2015 in 2016. Če v Google iskalnik danes vtipkate "Združenje za nadzor odgovornega lastništva živali" vam med zadetke zadnjega leta ne bo vrnilo nobenega rezultata.


"Za vsak zbrani cent denarja s strani podpornikov se vedno zahvalimo na naši strani, vedno pa tudi objavimo zgodbo živali, za katero zbiramo sredstva. Po mojem vedenju večina društev deluje po tem principu. Trudimo se z licitacijami, organizacijo stojnic in dobrodelnih dogodkov, prodajamo koledarje. Ti ljudje pa v nekih uniformah zbirajo denar kar po domovih občanov in nihče ne ve, kje konča ta denar," so bili pred časom kritični na strani enega od slovenskih društev.

Kljub temu, da smo pri portalu Pes moj prijatelj na javno objavljene naslove združenja že nekajkrat v preteklosti naslovili konkretna vprašanja, so ta ostajala brez odgovorov. Pred nekaj meseci pa smo vendarle imeli več sreče. Aldo Ninovski nam je odgovoril, da so v združenju v devetih mesecih leta 2018 obravnavali 185 živali. Za katere živali konkretno je šlo? "Pet mačjih mladičev smo prevzeli v Pomurju. Sterilizirane samičke in kastrirane samčke smo čipirali, registrirali, sterilizirali, oziroma kastrirali, cepili, opravili teste in vsi so že oddani novim lastnikom," je zapisal Ninovski. Dom so iskali tudi petim kuncem, enemu skrbniku pa so pomagali pri prevozu psa k veterinarju, kjer je bila zaradi bolezni psa izvedena evtanazija.


Ko smo zaprosili še za seznam oz. evidenco ostalih oddanih psov in mačk v letu 2018, odgovora s strani združenja nismo več dobili. Prav tako nismo uspeli izvedeti, kje si je možno ogledati aktualne oglase za oddajo živali, ki jim iščejo dom. Neuspešni pa smo bili tudi pri iskanju spletnih povezav ali časopisnih člankov, kjer bi našli fotografije živali, ki jim dom pomagajo iskati "nadzorniki". Kot že navedeno, socialna omrežja združenja nimajo aktualnih objav, spletna stran pa nam ponudi zgolj nekaj let stare objave. Zadetkov ne ponudi niti Google iskalnik. "Kakršnokoli naše pojavljanje na družabnih omrežjih je imelo za posledico nekorektno, zlonamerno natolcevanje, obrekovanje in laži o našem delovanju, nenehno izpostavljanje pooblastil in pristojnosti, napadov in sprevračanj dejstev," je odsotnost kakršnihkoli aktualnih informacij o delovanju združenja na spletu še pred "prekinjeno komunikacijo" z nami opravičeval Ninovski.

Edini oglas za živali, ki iščejo dom v letu 2018 na FB nadzornikov. Dodan nekaj dni po tem, ko so "nadzorniki" prejeli naša vprašanja.
Edini oglas za živali, ki iščejo dom v letu 2018 na FB nadzornikov. Dodan nekaj dni po tem, ko so "nadzorniki" prejeli naša vprašanja.


Delo nadzornikov sicer obsega predvsem preverjanje vsebine prijav glede domnevnega mučenja, oziroma zanemarjanja živali, navaja Ninovski. Pri tem sodelujejo tudi z veterinarsko inšpekcijo. "Sodelovanje z UVHVVR je bilo vedno hitro, korektno in učinkovito," dodaja. Z vprašanjem, na kakšen način sodelujejo z Združenjem za nadzor odgovornega lastništva živali smo se že pred časom obrnili tudi na UVHVVR. Želeli smo izvedeti tudi to, ali imajo "nadzorniki živali" za "izvajanje dejavnosti nadzora" (citat s spletne strani združenja) sploh kakšno pooblastilo pristojnih za izvajanje zakonodaje s področja zaščite živali. Odgovora žal nismo prejeli.Združenje sicer šteje pet nadzornikov. Nihče od njih v združenju ni zaposlen. "Nadzorniki so ali redno zaposleni ali nezaposleni, svoje delo pa izključno izvršujejo prostovoljno in brezplačno," pojasnjuje Ninovski in dodaja, da je iz evidenc delovnih in potnih nalogov razvidno, da so bili do sedaj obračunani le stroški prehrane na terenu. V 6 mesecih leta 2018 so "nadzorniki živali" na terenu "od vrat do vrat" zbrali slabih 1.000 evrov, oskrba njihovih živali pa jih je stala nekaj več, pojasnjujejo. "Razliko med zbranimi prispevki in plačanimi stroški je združenje krilo iz preostalih nakazanih donatorskih sredstev," navajajo v odgovoru.

Skupaj je združenje v 6 mesecih leta 2018 poravnalo za 1.298,48 evrov stroškov povezanih z obravnavanimi živalmi, nam zaupa Ninovski. Po podatkih Ajpesa je sicer razvidno, da je imelo Združenje za nadzor odgovornega lastništva živali v letu 2018 dobrih 11.000 evrov prihodkov. Po javno objavljenih podatkih je bilo v letu 2016 v Združenju za nadzor odgovornega lastništva živali izkazanih 14.800 evrov, leto kasneje pa 17.000 evrov prihodkov. "Vsak donator ali sponzor, ki je pripravljen donirati lahko najprej preveri razpoložljivo dokumentacijo in se na ta način prepriča, da bo njegova donacija dosegla namen z ustrezno porabo," na očitke o porabi sredstev za osebne namene odgovarjajo v združenju.

So pa "nadzorniki" bili zelo jasni v odgovoru, ki se dotika tistih, ki dvomijo v njihove dobre namene pomagati brezdomnim živalim: "Največ tovrstnega dela imamo ravno na območju Pomurja, kjer zlonamerno pišejo in informirajo javnost o našem delu, tako na radiu, v tiskanih mediih, kakor na družabnih omrežjih, od koder se je po enoletnem premoru ponovno pričela gonja zoper nas. /.../ Morda pa je problem, da naše združenje kljub skromnim sredstvom in mukotrpnemu zbiranju teh sredstev s pomočjo aktivistov-prostovoljcev po sistemu "od vrat, do vrat" v celoti krije stroške sterilizacij / kastracij, veterinarske oskrbe in zdravil v kolikor lahko s tem zagotovi ustrezno rešitev lastništva in trajne namestitve in oskrbe živali, medtem ko društvo Pomurja kljub proračunskim sredstvom, zaposlenim preko javnih del, dohodkom iz dohodnine, pričakuje in zahteva od posvojiteljev participacijo stroškov," so zapisali v odgovoru.

Društvo za zaščito živali Pomurja je sicer tisto, ki že vrsto let aktivno in učinkovito rešuje problematiko brezdomnih živali na področju Pomurja in rezultate vsako leto prikazuje tudi v letnih poročilih. Prav to društvo že nekaj let opozarja na domnevno sporne prakse "nadzornikov živali" in zbiranja denarnih sredstev po domovih. Za naš portal so v pomurskem društvu znova potrdili, da o konkretnem delu Združenja za nadzor odgovornega lastništva živali ne vedo nič.

Skoraj dnevno dobivamo klice ljudi, da nekdo (že nekaj let) pobira od vrat do vrat denar "za pomoč živali" in ljudi zavaja, da sodeluje z našim društvom in s posameznimi člani. Člani DZZŽ Pomurja ljudi, ki denar pobirajo, ne poznamo. V primeru, da boste deležni takšnega zavajanja, nas prosim obvestite!

Facebook stran DZZŽ PomurjaKot sicer že omenjeno, lahko v pomurskem društvu v zgled ponudijo obširna poročila, ki jih vsako leto (za leto nazaj) javno predstavijo svojim podpornikom in ostali zainteresirani javnosti. V besedi in sliki povzamejo svoje delo, objavijo število živali, ki so jim pomagali, število izvedenih sterilizacij in kastracij ter ostale informacije v najbolj globokih detajlih. Podobno sicer vsako leto storijo tudi mnoga druga slovenska društva za zaščito živali.


Kljub večkratnim poskusom, da bi delo Združenja za nadzor odgovornega lastništva živali kar se da najbolj korektno in celovito predstavili našim bralcem, se nam torej do določenih informacij pri predstavniku združenja ni uspelo dokopati. Ko smo nazadnje od Združenja za nadzor odgovornega lastništva živali želeli izvedeti še nekaj dodatnih in zelo konkretnih informacij o samih živalih, ki so v njihovi oskrbi, smo prejeli precej nenavaden odgovor: "Ne vem kaj naj si mislim? Glede na to, koliko neresnic, laži, žaljivega in pristranskega pisanja je bilo v preteklosti možno prebrati o našem združenju in našem delovanju, da bi pa od nekoga, ki opravlja novinarsko delo pričakoval, da bi vsaj odgovore na svoja vprašanja dosledno in natančno prebral, kako naj sicer pričakujem doslednost in objektivnost pri blatenju našega imena in dela in v povezavi s tem, pisanju o nas?"

Namen našega poročanja zagotovo ni blatenje nobene organizacije, ki se trudi za dobrobit živali, pač pa zgolj raziskovanje nekaterih domnevno nenavadnih praks, ki so jim priča naši bralci in nekatera društva za zaščito živali. Ker smo želeli v zvezi z delom "nadzornikov živali" pridobiti res kar se da čimveč konkretnih in zanesljivih informacij, se je ta članek pripravljal dlje časa. Kot vedno, smo za pojasnila "iz prve roke" zaprosili tudi direktno vpletene. Ker se je naša komunikacija z združenjem v nekem trenutku prekinila, v tem članku navajamo informacije, s katerimi razpolagamo. Če bodo želeli v Združenju za nadzor odgovornega lastništva živali podati dodatne komentarje, jih bomo seveda objavili.

Foto: Print screeni Facebook in arhiv portala Pes moj prijatelj

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.