0
0,00 €

Koledarček: Pomembni svetovni dnevi

22. MAREC - SVETOVNI DAN VODA

 

Svetovni dan voda je bil razgalašen v Riu de Janeiru leta 1992. Več kot 70% našega planeta prekrivajo vode. Ta dan je namenjen opozarjanju, da je voda vir našega življenja in temu, da mora biti naša skrb posvečena ohranjanju vseh njenih oblik.

 

4. APRIL - SVETOVNI DAN ZAPUŠČENIH IN POZABLJENIH ŽIVALI

 

Nekoliko manj znano je, da je 4. april svetovni dan brezdomnih in zapuščenih živali. Po svetu tako mnoge organizacije na ta dan že posebej aktivno opozarjajo na problematiko, ki je tudi v Sloveniji še kako prisotna. Po nekaterih podatkih je danes na svetu kar 600 milijonov zapuščenih živali, neuradni podatki pa pravijo, da jih je v Sloveniji zaradi neodgovornega skrbništva letno zavrženih kar 4000. Več o tem - KLIK.

 

 

22. APRIL - SVETOVNI DAN ZEMLJE


Že na prvem dnevu Zemlje, leta 1970, je na prireditvah, posvečenih temu dnevu, v Ameriki sodelovalo okrog 20 milijonov ljudi. S številnimi dogodki se svetovnemu dnevu Zemlje vsako leto pridružijo tudi mnoge organizacije in društva po Sloveniji.

23. APRIL - SVETOVNI DAN VETERINARJEV


Svetovni dan veterinarjev je bil prvič razglašen leta 2001, namenjen pa je predvsem predstavitvi informacij o delu veterinarske stroke javnosti, še posebej tistega dela, ki laični javnosti ni znan niti v izrednih pogojih. Seznam veterinarjev v Sloveniji - KLIK.

24. APRIL - SVETOVNI DAN ZA ZAŠČITO LABORATORIJSKIH ŽIVALI


Ta dan je namenjen opozarjanju o milijonih in milijonih živali, ki so vsak dan mučene in ubite v laboratorijih po vsem svetu. Društva in organizacije tako organizirajo dogodke, s katerimi opozarjajo na nepotrebnost, neodgovornost in etično moralno spornost testiranj na živalih.

27. APRIL - DAN REŠEVANJA ŽABIC


V spomladanskem obdobju se na tisoče žabic in krastač iz prezimovališč množično seli preko mnogih cestnih odsekov, da bi v vodna bivališča odnesle mresta oz. jajčeca. Na okrog sedem tisoč odsekih, ki veljajo za "črne točke" vsako leto prihaja do pravih žabjih pokolov. Prav ceste so prepoznane kot ene izmed glavnih dejavnikov, ki ogrožajo populacije dvoživk pri nas in v svetu. Skupine prostovoljcev vsako leto skrbijo, da ostane ohranjeno marsikatero žabje življenje, ki bi sicer nesrečno končalo pod avtomobilskimi kolesi. Več o tem - KLIK.

3. MAJ - SVETOVNI DAN PTIC SELIVK

 

Svetovni dan ptic selivk je ustanovila organizacija Migratory Waterbird Agreement, namenjen pa je globalni promociji ptic selivk in njihovi zaščiti.

 

5. JUNIJ - SVETOVNI DAN OKOLJA


Na ta dan z različnimi dogodki opozarjajo na problematiko okolja v več kot 100 državah. Je eden glavnih načinov, s katerim Združeni narodi spodbujajo ozaveščenost o okolju ter povečujejo pozornost svetovne politike.

 

8. AVGUST - SVETOVNI DAN MUC


Na svetu živi več kot pol milijarde domačih mačk. Tudi pri nas veliko muc nima svojega doma, problematika brezdomnih muc pa je iz leta v leto bolj pereča. 8. avgusta se še posebej radi spomnimo muc, ki v zavetiščih še čakajo, da jim nekdo odpre srce in jim omogoči življenje, ki jim pripada. Muce, ki iščejo dom - KLIK.

 

 

3. AVGUSTOVSKA SOBOTA - MEDNARODNI DAN BREZDOMNIH ŽIVALI


Organizacije z vsega sveta vsako leto tretjo avgustovsko soboto že 21 let pripravljajo različne dogodke, s katerimi opozarjajo na problematiko brezdomnih živali. Tudi v Sloveniji je ta problematika v stalnem porastu, samo v zavetiščih pa letno na nove domove išče preko 4000 živali. Več o tem - KLIK.

 

 

29. AVGUST - ROJSTNI DAN SKUPINE PES MOJ PRIJATELJ


Leta 2009 se je pričela zgodba najbolj priljubljenega spletnega mesta ljubiteljev živali - skupine Pes moj prijatelj na Facebooku. Dve leti kasneje ji je sledil še spletni portal Pes moj prijatelj, ki je danes najbolj priljubljen živalski spletni portal v Sloveniji.

 

1. OKTOBER - SVETOVNI DAN VEGETARIJANSTVA

Svetovni dan vegetarijanstva obeležujejo že od leta 1977. Tega dne vegetarijanci še posebej poudarjajo etično, okolijsko, zdravstveno in človekoljubno prednost njihovega načina življenja.

 

 

4. OKTOBER - SVETOVNI DAN VARSTVA ŽIVALI


Vse od leta 1931 je 4. oktober svetovni dan živali. Društva za varstvo in zaščito živali ob tem dnevu po vsem svetu prirejajo dogodke, katerih namen je opomniti ljudi, kako pomembno vlogo imajo živali v našem vsakdanjem življenju. Več o tem - KLIK.

 

 

1. NOVEMBER - SVETOVNI DAN VEGANSTVA


Na ta dan je bilo pred 69 leti ustanovljeno prvo vegansko društvo na svetu. Svetovni dan veganstva obeležujejo z različnimi dogodki po celem svetu, javno pa ta način življenja zagovarjajo tudi številni zvezdniki, med njimi Bryan Adams, Avril Lavigne, Alanis Morissette, Bill Clinton, Mike Tyson in drugi.

 

5. DECEMBER - SVETOVNI DAN PROSTOVOLJSTVA

 

5. decembra obeležujemo Svetovni dan prostovoljstva. Tudi v Sloveniji imamo veliko število zagnanih posameznikov, ki prostovoljno vsak dan pomagajo živalim v težavah. Tako v društvih za zaščito živali, zavetiščih in ostalih živalovarstvenih organizacijah. Prostovoljno lahko pomaga vsakdo, društva pa so seveda zelo vesela tudi finančne podpore posameznikov. Seznam društev za zaščito živali - KLIK.

 

 

10. DECEMBER - SVETOVNI DAN PRAVIC ŽIVALI

 

Na ta dan leta 1948 je generalna skupščina Združenih narodov sprejela in razglasila Splošno deklaracijo o človekovih pravicah. Pred nekaj leti so organizacije z vsega sveta zahtevale, da se te pravice razširijo tudi na druge živali, s katerimi si delimo planet, in da naj 10. december postane tudi Svetovni dan pravic živali. Ta dan je priložnost, da se družba spomni, da svoboda, pravičnost in dostojanstvo pripadajo vsem živim bitjem, saj trpljenje in želja po življenju nista omejena na raso, spol, družbeni položaj … ali vrsto.

24. DECEMBER - SVETOVNI DAN PSOV


Izvor človekovega najboljšega prijatelja sega že v davno prazgodovino. Ljudje in psi so si dolgih 140 stoletij delili vse - hrano in življenje. Vsa ta leta so psi zagnano pomagali človeku pri lovu in varovanju živine. V dolgi zgodovini so psi opravljali tudi vlogo vodnikov, čuvajev hiš in stanovanj, smetarjev, vojnih tovarišev, odigrali so pomembno vlogo pomočnikov pri psihoterapiji. Danes je pes postal človekov najboljši prijatelj - in prvi človekov živalski družabnik, ki ima pomemben vpliv na človeško družbo in kulturo.

LETA 2016 JE REGISTRIRANIH 15 ZAVETIŠČ!

  • V letu 2016 v Sloveniji deluje 15 zavetišč za zavržene in brezdomne živali. Ta vsako leto v svojo oskrbo sprejme na tisoče psov in muc ter drugih živali. Mnoge so po 30. dnevih bivanja v zavetišču evtanazirane. Če razmišljate o novem družinskem članu, obiščite katerega od zavetišč! Seznam in vse ažurne podatke najdete na našem portalu.

Zadnji oglasi

Oddajo se: Psička Roxy išče dom
Posredujemo objavo DZZŽ Kranj: 3-letna sterilizirana in čipirana psička Roxy išče dom. Več informacij: 041 772 221 (Mojca.)  
Oddajo se: V zavetišče sem prišel z lažjo ...
Pomagamo z iskanjem doma temu krasnemu psu iz Zavetišča Turk.     V zavetišče sem prišel z lažjo,...
Oddajo se: Scooby je zabavni skuštranec in išče dom!
DZZŽ Lajka: Tale zabavni skuštranec je po oceni star okoli 2 leti in je v zavetišču že predolgo čakal nov dom. Postal je...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno