26.11.2012

Cigaretni dim je škodljiv tudi psom

Kajenje ne vpliva škodljivo le na ljudi, ki so v istem prostoru s kadilci, temveč tudi na pse, mačke in druge živalske prijatelje.

 

Kadilci inhalirajo le 15% cigaretnega dima, preostanek se izgubi v ozračje. Ljudje in živali v bližini kadilca so izpostavljeni več kot 4 tisoč toksinom, od katerih jih najmanj 40 povzroča raka. Ostanki cigaretnega dima se sicer nabirajo tudi na predmetih, s katerimi je v stiku tudi pasji prijatelj - igračah, skledi, pa tudi na pasjem ležišču. Pes s teh predmetov poliže veliko število rakotvornih snovi.

 

Raziskava, ki so jo opravili veterinarji na ameriški univerzi Oklahoma, je pokazala, da je izpostavljenost cigaretnemu dimu povezana z ustnim in limfnim rakom pri mačkah ter s pljučnim rakom pri psih. Rezultati kliničnih raziskav pa so pokazali, da so psi, katerih skrbniki kadijo, bolj nagnjeni k nastanku rakastega tkiva na nosni sluznici in v obnosnih votlinah (sinusih), psi s kratkim nosnim delom lobanje pa pogosteje zbolijo za rakom na pljučih.

 

Pasji skrbniki - kadilci: še en razlog več, da opustite kajenje! Če vas to ne prepriča, se odrečite kajenju vsaj v navzočnosti drugih ljudi in živali, predvsem pa v prostorih, kjer živijo!

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.