Oblikujmo svojega psa

Psi gredo, tako kot ljudje, v življenju skozi različna razvojna obdobja. Ta so še posebej zanimiva pri mladičih, saj lahko dnevno spremljamo njihov umski in telesni napredek. Poleg tega pa lahko z malo znanja in pravilnimi reakcijami precej vplivamo na pasjo osebnost ter predvsem na njegovo odzivanje na zunanje dražljaje.

 

S pasjimi razvojnimi obdobji so se ukvarjali številni domači in tuji kinološki strokovnjaki. Med Slovenci sta na tem področju veliko naredila priznana kinologa Jože Vidic in Karmen Zahariaš, ki sta temo podrobneje obdelala tudi v strokovni literaturi. Ukvarjala sta se predvsem s prvim letom pasjega odraščanja, saj se strinjata, da je to najpomembnejše obdobje za mladičkov razvoj. Zato pozabimo na tisto staro "modrost", da moramo psa eno leto pustiti pri miru in se šele nato začeti ukvarjati z njim! Pes je namreč v prvem letu najbolj dovzeten za učenje, spoznavanje okolice in gradnjo socialnih odnosov. To pa pomeni, da se moramo prav takrat največ ukvarjati z njim.

 

Mladost je obdobje intenzivnega učenja, v katerem vsaka nova izkušnja pusti trajne posledice na pasji osebnosti in pasjem odnosu do okolja. Zato ni treba posebej poudarjati, da mora mladič prav v mladosti dobiti čim več pozitivnih izkušenj s svetom okrog sebe.

 

Začetki že v maternici

 

Kot v knjigi "To, priden!" piše Zahariaševa, so znanstveniki že davno dokazali, da prve dražljaje iz okolja mladički sprejemajo že v materinem trebuhu. Če skrbniki z brejo psico ravnajo lepo, bodo mladički na svet prišli s prvimi pozitivnimi izkušnjami (in seveda obratno). Ko se rodijo, mladiče vodijo instinkti, saj njihova čutila začno delovati šele v drugem tednu življenja. Takrat že začnejo tudi dojemati, da poleg mame in sorojencev obstaja zunanji svet, zato je pomembno, da že imajo prve stike z ljudmi. 

 

Eno od najpomembnejših obdobij je med tretjim in 13. tednom starosti, ko se psi začnejo prilagajati na življenje v zunanjem svetu. To je obdobje socializacije, mladiči pa se v njem zelo intenzivno učijo in srkajo vase zunanje dražljaje. Pomembno je, da v tem času dobijo čim več novih izkušenj z ljudmi in drugimi živimi bitji. Mladiči se prek igre v leglu naučijo komuniciranja z okoljem, mama pa jih nauči prvih socialnih odnosov. Psički se že začnejo osebnostno razlikovati med seboj.

 

Po osmem tednu (po navadi) mladiči zapustijo leglo in odidejo k novim skrbnikom. Ker se v tem času pasji možgani zelo intenzivno razvijajo, je pomembno, da jih začnemo takoj vzgajati. Osnovnih vaj (pozornost, prihajanje na klic, hoja na povodcu) jih seveda učimo prek igre in s pomočjo nagrajevanja. To je tudi čas, ko gremo v pasjo šolo.

 

Življenje v krdelu in puberteta

 

Pri štirih mesecih si mladiči ustvarijo mesto v krdelu. V tem času so tudi zelo učljivi in radovedni, po drugi strani pa začnejo uveljavljati svojo voljo in postajajo uporniški. Zaradi tega jih moramo vzgajati, saj se bodo v nasprotnem primeru sami. Naša beseda je še toliko bolj pomembna, saj pes do šestih mesecev postane samostojna in bolj ali manj samosvoja osebnost. Če se ne bomo veliko ukvarjali z njim, bo razvil različne oblike neželenega vedenja, kot so dominanca, obrambno vedenje in bežanje od doma.

 

Med petim mesecem in enim letom (odvisno od posameznega psa) nastopi puberteta. To je predvsem za skrbnike zelo naporno obdobje. Psi takrat postanejo spolno zreli, samci začnejo dvigovati nogo in označevati teritorij. Naši kosmatinci, ki so prej obvladali vse vaje "lepega vedenja" in so v pasji  šoli blesteli, kar na enkrat "pozabijo" vse, kar so znali. Postanejo gluhi za naša povelja in nas ignorirajo. Takrat je najpomembnejše, da pri vzgoji in šolanju vztrajamo! Zavedati se moramo, da gre le za obdobje, ki ga bodo psi prerasli in spet bodo postali naši zvesti in vdani prijatelji.

 

Dosledni, vztrajni, iznajdljivi in predvsem zanimivi pa moramo biti skrbniki ves čas. Pripravljeni se moramo biti naučiti kaj novega, saj bomo le tako lahko sledili razvoju našega psa. S tem pa bo naše skupno življenje zabavno in nepozabno.

 

Pozabimo na tisto staro "modrost", da moramo psa eno leto pustiti pri miru in se šele nato začeti ukvarjati z njim! Pes je namreč prav v prvem letu najbolj dovzeten za učenje vsega novega, spoznavanje okolice in gradnjo socialnih odnosov.

 

Avtor: Tina Lekan (inštruktorica šolanja v KD Obala z licenco Kinološke zveze Slovenije)

Foto: sxc.hu

 

Članek je bil objavljen v Primorskih novicah

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.