0
0,00 €

Posledice, ki jih ima ugriz klopa za živali in ljudi

Letos je klopov spet "v izobilju", zato ne bo odveč naslednji prispevek, v katerem predstavljamo nevarnosti, ki jih klopne bolezni predstavljajo tako za živali, kot tudi za ljudi.

 

O tem, kako zaščititi svojega psa ali muco oz. kako ravnati v primeru ugriza klopa, smo se razpisali že tukaj

 

Tokrat smo se pogovarjali s predsednico Obalnega društva proti mučenju živali, Andreo Bogataj-Krivec, ki nam je zaupala kako pogubni so lahko klopi za živali.

 

"Naše izkušnje so v nekaterih zgodbah tragične, saj se spomnim, da nam je tudi umrl pes v naročju zaradi klopov, leta nazaj. Sicer pa v veterinarski ambulanti vsako leto beležijo nekaj smrti, ker klopi izpijejo psu vso kri. Pes zato pogine, postane anemičen.To se lahko zgodi, če je pes na nekem področju napaden s celim "gojiščem klopov" v dveh treh dneh."

 

 

Klopi, ki nosijo bolezen, lahko to prenesejo tudi na živali?

 

"Klopi prenašajo boreliozo tako kot pri ljudeh, kot tudi pri živalih. Tukaj razlike ni, klop je klop. Ljudje imamo ob pasji družbi to srečo, da je pes nižji in ima višjo temperaturo, zato se klop raje zajeda na psu. To pa ne pomeni, da smo ljudje varni, tudi mi se moremo zaščititi."

 

Na kaj naj bodo torej skrbniki psov in mačk pozorni in kako lahko preprečijo prisotnost klopov?

 

"Potrebna je preventiva. Ne pomeni, da lahko dobi klopa samo tisti pes, ki je na prostem in tisti, ki je v stanovanju ne. Tudi na travnikih med bloki je veliko klopov. Če se redno sprehajamo v naravi s psom moramo biti posebej pozorni in preventivni. Pregledati moramo tiste predele, kjer se klopi radi prisesajo, kjer je toplo. Pod prvimi tacami, okolici srca, pri glavi za ušesi, po trebuhu in med stegni. Problem predstavljajo dolgodlaki psi, ker moramo posebej opaziti klopa in umakniti dlako, da najdemo mesto, kjer pije kri. Problem je tudi v sredstvih proti zajedavcem, saj imajo z leti vse manj efekta, saj zajedavci postajajo odporni."

 

Zato opozarjamo vse skrbnike psov in tudi mačk na previdnost.

 

Seveda redno pregledujte tudi sebe!  Tudi lani je več ljudi zbolelo zaradi bolezni, ki jo prenašajo klopi, nekaj bolnikov pa je na Hrvaškem bilo celo v komi.

 

Gre za bolezen, imenovano klopni meningo encefalitis. Ta zelo vpliva na prizadetost možganov in lahko pusti tudi trajne posledice (smrtnost je lahko celo 20-odstotna).

 

Med posledice bolezni sodijo močni glavoboli, vrtoglavica, motnje sluha, zmanjšana sposobnost koncentracije, depresija in motnje razpoloženja ter motnje v delovanju avtonomnega živčnega sistema. Bolezen praviloma zahteva hospitalizacijo in močno vpliva na kakovost življenja tudi po okrevanju.

 

Strokovnjaki pravijo, da je možnost, da po vbodu klopa zbolimo, razmeroma majhna, saj je okužen le manjši del klopov. Majhna je tudi možnost okužbe v primeru, da nas ugrizne okužen klop, saj le del ljudi, pri katerih okužba nastane, tudi zboli.

 

Vseeno je Slovenija po razširjenosti okužbe pravzaprav v samem evropskem vrhu, zato je verjetnost okužbe pri nas razmeroma velika. Posebej ogrožene so Gorenjska, Koroška ter osrednji predel Slovenije.

 

Pred boleznijo se lahko ljudje pravočasno zaščitimo s cepljenjem, ki pravzaprav predstavlja edino učinkovito zaščito. Je pa glede na resnost bolezni zelo nenavadno, da je zaščitenih tako malo prebivalcev – cepljenih je namreč dobrih 10 odstotkov ljudi. Nizka precepljenost je po mnenju strokovnjakov med drugim posledica preslabe ozaveščenosti posameznikov o nevarnosti, kar je zagotovo posledica slabe ozaveščenosti posameznikov o nevarnostih te bolezni.

 

Tveganju so izpostavljeni ljudje vseh starostnih skupin, še posebej tisti, ki se veliko gibajo v naravi oziroma svoj poklic opravljajo na prostem, zbolevajo pa tudi otroci. Ravno zato je nujno, da se starši pravočasno pozanimajo o možnosti zaščite pred okužbo, ki lahko resne posledice pusti tudi na zdravju otrok. S posebnim cepivom je namreč možno zaščititi otroke, ki so stari od enega leta dalje. Cepljenje poteka v vseh območnih zavodih za zdravstveno varstvo in tudi pri izbranih osebnih zdravnikih.

 

Največ primerov klopnega meningo encefalitisa je prisotnih v toplem letnem času, nekje od meseca maja do oktobra. V tem obdobju je še posebej pomembno, da se pred odhodom v naravo zaščitimo s primernimi oblačili, repelenti oziroma s pravočasnim cepljenjem. Še posebej pozorni morajo biti posamezniki, ki se veliko zadržujejo v naravi in ogrožene skupine, ki svoje aktivnosti opravljajo na prostem. Pomembno je seveda tudi poudariti, da se okuženi klopi ne nahajajo zgolj v gozdovih, ampak tudi na domačih vrtovih! 

 

Seveda je pomembno, da se po vrnitvi domov temeljito pregledamo in klopa, če ga odkrijemo, čim prej odstranimo. 

 

Vir informacij o bolezni pri ljudeh: Univerzitetni klinični center Ljubljana

Foto: arhiv Pes moj prijatelj

Uporaba in kopiranje fotografij je PREPOVEDANA! Več o tem na tej povezavi.

 

IMATE VPRAŠANJE ZA NAŠEGA VETERINARJA? OBIŠČITE RUBRIKO "NASVETI VETERINARJA"

STARČKI SO ZAKON!

  • V zadnjih tednih na našem portalu predstavljamo zgodbe "starčkov", ki bodisi v slovenskih zavetiščih ali v varstvu društev proti mučenju živali že nekaj časa čakajo na tistega pravega človeka. Ste to morda vi?

Zadnji oglasi

Izgubljeni: Že dva tedna obupano iščejo belgijsko ovčarko
Iz DZZŽ Slovenska Bistrica sporočajo, da bosta minila že dva tedna, odkar je iz Cigonce izginila belgijska ovčarka Pika. "Vsaki dan smo na...
Izgubljeni: Je kdo videl Arija? Ponujajo 100 evrov nagrade
Od 26. aprila pogrešamo psa Arija. Odšel je iz Otiškega vrha pri Dravogradu. Je star 4 leta, rad se igra in sprehaja. Rad se...
Oddajo se: Igrivi Nord išče nove skrbnike
Nord je zelo živahen in igriv mlad pes, potrebuje pa malo več časa, da sprejme nove ljudi. Na nov dom čaka v Zavetišču Ljubljana...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno