Naj bodo potepanja s psom prijetna in brezskrbna!

Danes vam ponujamo nekaj namigov za aktivno preživljanje prostega časa z našim psom - da bodo izleti kar se da prijetni in brezskrbni.


PRED ODHODOM

Prav je, da pametno izberemo kraj, kam se bomo podali na izlet s psom. Vedeti moramo, ali so psi tam sploh dovoljeni oziroma dobrodošli? Ali je lokacija zanje primerna? Če imamo starejšega psa ali psa, ki ima določene telesne ali zdravstvene omejitve, se ne odločimo za zahtevnejši pohod. In če se naš pes ne počuti najbolje v urbanem okolju, kjer je veliko ljudi, potem kava v prestolnici ali sprehod in sladoled po promenadi v Portorožu ne bo prav prijetna izkušnja. Pri izbiri upoštevajmo tudi, kako naš pes prenaša vožnjo. Če mu v avtu hitro postane slabo, razmislimo, na kako dolgo pot se bomo podali.

 

Ker smo ljubitelji psov po navadi precej aktivni, se nas večina odloči za sprehod v naravi. Razmislimo in ugotovimo, ali bo naš pasji prijatelj zmogel načrtovani sprehod oziroma pohod, pred bolj zahtevnim podvigom pa si skupaj naberimo kondicijo. Če zdravje in telesna pripravljenost nista problem, je čas za akcijo!

 
PREVIDNOST JE MATI MODROSTI

 

Pregovor velja tudi v smislu izletov z našim psom. Vedno se prepričajmo, ali ima pes ustrezno opremo. Nujna je udobna ovratnica ali oprsnica z dobro vidno značko oziroma identifikacijskim obeskom. Povodci se strgajo, zaponke počijo, pes se lahko ustraši preleta helikopterja ali balona na vroči zrak ... Če se zgodi, da bo pes iz kakršnega koli razloga pobegnil, je nujno, da je ustrezno označen, da nas lahko morebitni najditelj pokliče oziroma najde.

 

Prav tako je pomembno,  da sebe in psa zaščitimo pred povsod prisotnimi in hudo nadležnimi klopi. Med obvezno opremo sodijo tudi vrečke za pobiranje iztrebkov! S pasjimi iztrebki se lahko namreč širijo zajedavci in različne bolezni, zato jih moramo pobirati tudi v naravi. 

 

Odvisno od dolžine hoje se večkrat zaustavimo, da psu ponudimo vodo. Med hojo pazimo na lastno varnost ter upoštevamo predpise v zvezi z našim in pasjim gibanjem.

 

 
Izleti v družbi našega pasjega prijatelja so lahko čudovita izkušnja. Z nekaj načrtovanja bomo tako sebi kot tudi psu polepšali skupno preživljanje prostega časa,  prav pa je, da imamo v mislih tudi druge. Poskrbimo, da pes ne bo preganjal drugih živali in nadlegoval  mimoidočih ljudi.

 

DANAŠNJA IDEJA ZA IZLET? SMLEDNIŠKI GRAD!

Smledniški grad (Stari grad) je ruševina na hribu nad Hrašami in Smlednikom. Iz smeri Ljubljane lahko tja pridemo po gorenjski avtocesti,  ki jo zapustimo na izvozu Vodice.  Na križišču zavijemo levo in sledimo glavni cesti čez Zapoge, Hraše in Valburgo. Smerokaz nam bo povedal, kje zavijemo levo in se z avtom dvignemo nad zadnje hiše, parkiramo na začetku gozda. Do gradu lahko pridemo po cesti, po kateri bomo prehodili dober kilometer, ali pa se namenimo po gozdni cesti, ki se nato zoža v pot. Ta pot je malce daljša in za pasjeljubce vsekakor prijetnejša. Sledimo oznakam za trim stezo in grad in ko po gozdni poti pridemo na cesto, zavijemo levo in se zadnji del poti vzpnemo po cesti. Pod ruševinami na vrhu je prijetna okrepčevalnicaz velikim vrtom, kjer si brez skrbi privoščimo čaj ali kavo in doma pripravljen jabolčni zavitek ali kakšno drugo dobroto. Ne pozabite se vzpeti še do ruševin in narediti kakšno spominsko sliko s čudovitim razgledom na Škofjo Loko ali Krvavec.



Urška Medvedšek
Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.