27.06.2023

Zavoljo nekaj minutne igre otrok umirajo morske živali



S poletjem se napolnijo vsi kotički plaž. In za vas imamo tudi letos prav poseben poziv! Zlasti za nekatere starše, ki vse prepogosto na plaži svojim otrokom dopustijo, da se zabavajo tudi na način, ki je nedopusten: igra z ribicami, rakci, hobotnicami, morskimi zvezdami, ježki ... vse te živali otroci ujamejo in jih prinesejo na kopno ... in se z njimi igrajo, nekateri rakom lomijo klešče, jih zbadajo, nato pa vržejo v nazaj v morje.

 
Te živali nimajo več možnosti preživetja. Mnoga bitja, kot so zvezde ali ježki vse prepogosto ostanejo na plaži, na soncu, kjer počasi umirajo, vse to zavoljo nekaj minutne igre otrok, ki na te živali že kmalu pozabijo in jih obsodijo na počasno umiranje.

Ne glede na to, da gre za vse živali prosto živečih vrst, torej tudi tistih, ki niso posebej zavarovane, velja zanje splošno osnovno varstvo. To opredeljuje zakon s področja ohranjanja narave z določilom, da se živali katerekoli prostoživeče vrste ne sme ubijati, odvzemati iz narave ali vznemirjati. V skladu z Zakonom o ohranjanju narave so glede na težo dejanja predpisane različne kazni za različna dejanja. Kot hujši prekršek je opredeljeno namerno ubitje ali poškodovanje živali, v okviru katere se lahko posameznika kaznuje s kaznijo od 200 do 1.000 evrov, kot prekršek pa vznemirjanje živali s predvideno kaznijo za posameznika od 100 do 300 evrov.


Spoštujmo tudi vsa živa bitja, ki so prebivalci našega morja! Mnoge vrste so tik pred izumrtjem. Ne pozabimo, da so tudi prebivalci morja čuteča bitja, ki občutijo bolečino.

 
Starši, bodite pozorni na svoje otroke in jim ne dopuščajte, da iz morja prinašajo živali zato, da bi se z njimi nekaj minut zabavali ... potem pa jih poškodovane odvrgli in zapustili trpljenju naproti...

 

 

Foto: Shutterstock in Facebook

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.