27.02.2017

Lajkina kolumna: Lepo je biti birokrat, težko pa je biti Gaja

KOLUMNA DRUšTVA LAJKA

Piše: Jagoda

 

 

 V petek, 24. 2. 2017, je minilo obdobje 4 mesecev, odkar smo na pobudo zaskrbljenega občana vložili prijavo na UVHVVR - OU Ljubljana, ker smo po ogledu kraja ocenili, da psica Gaja živi v neprimernih razmerah in da je zanemarjena - le hrano dobiva, to je pa tudi vse. V prijavi smo tudi opozorili na žalostno dejstvo, da izboljšanja glede na poznavanje situacije skrbnikov ni pričakovati. Odločili smo se, da to "obmesečnico" primerno obeležimo tako, da o toku dogodkov obvestimo javnost. Pri vsem tem pa moramo imeti pred očmi, da je bilo v teh 4 mesecih daljše obdobje izjemno nizkih temperatur, ter da je Gaja pes tipa bull, ki nimajo nobene naravne zaščite pred mrazom.

Le streljaj od centra Ljubljane neznano dolgo živi Gaja. Skrbnik namreč ne ve, a je stara eno leto ali osem. Ali nekje vmes. Ali pa več, le kdo bi vedel? Njen pesjak ob razpadajoči garaži sestavlja nekaj malomarno zbitih desk in čudimo se, da psica še ni pobegnila. Nadkrit seveda ni, v njem zavzema nekaj prostora tudi razsuta koča, ki nima dna, ampak psica leži na goli zemlji, če se odloči biti v koči. Ob našem prvem obisku je bil pesjak tudi nastlan z iztrebki:

 

 


Psici smo želeli pomagati, prinesli smo hrano, se skušali pogovoriti s skrbnikom, mu ponudili pomoč pri iskanju novega doma zanjo, saj je tam očitno le nek privesek. Na sprehodu verjetno ni bila nikoli v življenju. Žal je bila naša pomoč v tem smislu zavrnjena, razmere se kljub našim prizadevanjem niso izboljšale niti za las, zato smo se odločili za prijavo (povratnica z UVHVVR prejeta 25. 10. 2016) in predlagali odvzem. In smo čakali...

30. 11. 2016 smo z UVHVVR končno dočakali obvestilo, pod katerim je podpisan uradni veterinar g. Marko Bekeš. Najprej nas poduči, da je inšpektor prijavitelja na njegovo zahtevo sicer dolžan obvestiti najkasneje po opravljenem nadzoru in sprejetem zadnjem ukrepu oziroma ustavitvi postopka, ampak bo ustregel naši želji po infomacijah. Inšpekcijski pregled je bil opravljen 9. 11. 2016 in ugotovljene so bile kršitve veterinarske zakonodaje, uveden je bil prekrškovni postopek. Domnevamo, da psica ni bila niti cepljena in čipirana, da o tretiranju proti zajedavcem vseh vrst sploh ne omenjamo.

Še isti dan smo poslali odgovor, v katerem smo inšpektorja Bekeša obvestili, da smo 27. 11. 2016 tudi sami opravili ogled in na hitro uspeli posneti sliko, ki dokazuje, da se stanje ni niti malo izboljšalo:

 

 

Takrat je že začel pritiskati mraz, napovedane so bile še precej nižje temperature. Še enkrat smo opozorili na dejstvo, da globa ne bo dosegla učinka, saj ni kaj vzeti. V dobrobit živali smo ponovno zaprosili za urgentno ukrepanje.

In potem vse tiho je bilo. 6. 1. 2016, ko je mraz že dlje časa hudo pritiskal, smo gospoda inšpektorja ponovno zaprosili za informacijo, če se je za Gajo kaj spremenilo na bolje. No, priznamo, mi smo vedeli, da se ni, ker smo se o tem prepričali, pa vseeno - včasih je ocena stanja stvar perspektive. Nekaj, kar se nam zdi nesprejemljivo, se inšpektorjem pogosto zdi čisto v redu.

9. 1. 2017 smo le dočakali odgovor gospoda inšpektorja, ki v že rahlo nejevoljnem tonu pojasnjuje, da kot nam je že razložil 30. 11. 2016, bomo o izsledkih tega očitno hudo zapletenega postopka obveščeni najkasneje do ustavitve postopka - kajti to je v skladu s predpisi. Žal pa ti isti predpisi sploh ne določajo, v kakšnem roku mora biti postopek končan - torej se lahko inšpektor na takle način heca z nami in z živaljo v nedogled, psica pa zmrzuje na temperaturah tudi do -15 stopinj Celzija, v lastnih iztrebkih, dokler inšpektorja hec ne bo minil. Hkrati nas še poduči, da je bivalni prostor psice v garaži in ne v koči brez dna, ki jo večkrat omenjamo.

No, pa smo spet odromali po fotodokaze svojih trditev, da psica ne živi v primernih razmerah.

 

 

 

Garaža, ki nam jo je inšpektor cinično vrgel pod nos, je samostojen objekt v razpadajočem stanju in nima nobenega vira ogrevanja. Še bolj pa bode v oči dejstvo, da je inšpektor očitno spregledal, da so tudi šipe na oknih garaže razbite - torej je temperatura znotraj garaže zagotovo enaka temperaturi okolja. Le-ta pa se je v januarju v Ljubljani spustila tudi do minus 15 stopinj, pa verjetno še kakšno stopinjo nižje. Gaja se v garažo tlači skozi luknjo v zidu, kot jo vidite na sliki. Kaj bi bilo ob visokem snegu, si ne predstavljamo, ampak inšpektor Bekeš bi zagotovo našel kakšno svetlo točko tudi v takih razmerah. Seveda smo ga 16. 1. 2017 ponovno oskrbeli z izčrpnim dopisom s fotografijami v priponki. Brez učinka!

18. 1. 2017 se je na pobudo kolegic iz društva Animal Angels na UVHVVR zgodil sestanek z vodstvom UVHVVR, in sicer na temo problematike zavetišč in evtanazij. Izkoristili smo priložnost in o Gajinem primeru obvestili prisotnega generalnega direktorja UVHVVR, gospoda Janeza Posedija, in vodjo Sektorja za zdravje in dobrobit živali, gospo Bredo Hrovatin. Gospodu Posediju smo tudi preposlali vso korespondenco in fotografije, a žal ni imel časa preštudirati konkretnega primera, je pa obvestil o njem gospo Andrejo Bizjak, direktorico Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Pojasnil je tudi, da so inšpektorji pri svojem delu samostojni in bi bilo vpletanje v njihovo delo kršitev našega pravnega reda. Verjetno si vsak od nas želi tako službo, ko lahko delaš, kar hočeš, pa ti šef ne sme skakati po glavi.

9. 2. 2017 smo na inšpektorja Bekeša (v kopiji g. Posedi in ga. Bizjak) še zadnjič poslali prošnjo za informacijo, do katere faze mu je v vsem tem času uspelo pripeljati postopek. Do danes nismo dobili nobenega odgovora. Smo pa v četrtek, 23. 2., obiskali Gajo in nastala je nova fotografija: 

 

 

NIČ se ni spremenilo, razen Gaje, ki je bolj upadla, kot je bila pred 4 meseci, in noro vesela vsakega živega bitja, ki se ji približa. Opravičujemo se zaradi slabe kvalitete fotografij, ampak ni lahko slikati in hkrati oprezati po okolici, če se bo prikazal besen lastnik - kaj pa koga briga, kako žival, ki je njegova last, živi! Inšpektorjem se ni treba skrivati, imajo pooblastila in moč obrniti življenje živali na bolje.

Ne bomo leporečili, ker tega nočemo niti ne znamo. V dolgih osmih letih, kar obstajamo, smo napisali veliko prijav in tudi proti našemu društvu se je nekaj njih nabralo - s strani "prijateljskih" zavetišč namreč. Moramo pošteno priznati, da smo bili ob prijavljanju nekajkrat prijetno presenečeni nad hitro reakcijo določenih inšpektorjev, ki so opravili svoje delo profesionalno in učinkovito. Včasih nam prav odleže, ko vidimo, kdo vodi postopek, saj vemo, da bo dobrobit živali zaščitena.

Smo pa opazili veliko razliko med svetlobno hitrostjo postopkov, ki so tekli proti našemu društvu, in polžjo hitrostjo v nekaterih primerih, ko je šlo za dobrobit živali, ko smo prijavili mi. Pa še nekaj nam je padlo v oči: da so se v postopkih proti našemu društvu pojavljala vedno ista imena, ki niso varčevala ne z energijo ne z davkoplačevalskih denarjem, ko so kopala po našem domnevno nezakonitem početju. Tudi tako daleč smo prišli, da nas je moralo pred tako vnemo zaščititi celo sodišče.

Presenetljivo je, da Zakon o upravnem postopku natančno definira roke, v katerih se morajo zadeve pripeljati h koncu, ko pa gre za živali v stiski, kjer je pogosto vprašanje življenja ali smrti, pa imajo inšpektorji očitno na voljo ves čas tega sveta. Presodite sami, ali je normalno, da je Gaja po 4 mesecih in hudi zimi še vedno tam, kjer je bila, v razmerah, v kakršnih životari že neugotovljeno dolgo, v inšpektorjevo delo se pa nadrejeni ne bodo vmešavali, ker je to proti pravnemu redu. Očitno se je gospod Bekeš odločil za ignoranco, verjetno mu nismo simpatični. To nam je seveda vseeno, ampak zakaj mora pa posledice tega nositi Gaja, nam pa ni razumljivo. Če pa vzrok inšpektorjeve pasivnosti leži kje drugje, smo pa sploh zaskrbljeni.

 

Društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka

 

Foto: DZZŽ Lajka

 

Vse kolumne na portalu Pes moj prijatelj

Veliki intervju z Jadranko Juras

Spletna stran Društva za zaščito živali Lajka

Facebook stran Društva za zaščito živali Lajka

 

Kolumne na spletnem portalu Pes moj prijatelj izražajo osebno mnenje kolumnistov in ne odražajo nujno stališča urednikov portala.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.